Руският политик и депутат от Държавната дума Алексей Журавльов призовава за убийството на германската външна министърка Аналена Бербок в предаване на руската държавна телевизия.

„Не го разбирам: Бербок се разхожда из Харков. Нима не знаем къде е тя?“, попита Журавльов в гневно обръщение в предаването "60 минути". "Нима нямаме такива високоточни оръжия?"

Крайнолевият националист, Журавльов е смятан за привърженик на руския президент Владимир Путин. Това не е първият случай, в който хардлайнерът призовава за убийство на западни граждани. Още през август 2022 г. той призова за целенасочени атаки срещу западни журналисти, които отразяват войната в Украйна.

Няколко дни по-рано главният руски пропагандист Владимир Соловьов призова за превантивен ядрен удар срещу Запада - в крайна сметка експерт от токшоуто му опонира яростно. Радикалните изстъпления по руската държавна телевизия отново показват преди всичко едно: агресивната война на Путин срещу Украйна не върви по план за Русия.

Междувременно Бербок увери Украйна в трайната си подкрепа срещу руската инвазия.

„Ще бъдем на ваша страна, докато имате нужда от нас“, заяви тя след няколкочасово посещение в разкъсвания от войната източен украински град Харков, близо до руската граница. "Ще дадем всичко от себе си, за да могат децата в Харков, Мариупол, Киев отново да повярват в доброто си бъдеще."

По време на посещението, което първоначално беше пазено в тайна от съображения за сигурност, Бербок беше придружен от украинския външен министър Дмитрий Кулеба и украинския посланик в Германия Олексий Макеев. Тя е първият член на германския кабинет, който пътува до Източна Украйна от началото на руската война. Град Харков, с население над един милион души, се намира само на 30 километра от руската граница и от февруари насам многократно е обстрелван от руската артилерия. Почти всеки ден, включително и по време на посещението на Бербок, в града е обявявана въздушна тревога.