Защо хората толкова обичат да похапват шоколад? Учени от Великобритания са разгадали тайната на вкуса на сладкото изкушение, изследвайки как то се превръща в гладка емулсия в устата, пише Физ.орг, предава БТА.
Постижението им може да доведе до създаването на здравословен нискомаслен шоколад, който въпреки това е приятен за езика.
Авторите на изследването от университета на Лийдс са изследвали физическите процеси, които протичат в устата, когато човек похапва шоколад, като за целта са използвали трибология. Трибологията е науката за контакта и триенето между тела, които се движат едно спрямо друго. В случая физиците са проучили механизмите на взаимодействие между шоколада и слюнката в устата.
В експеримента учените са използвали луксозен черен шоколад и отпечатана на 3D принтер релефна повърхност, наподобяваща език. Изследователите са открили, че при допир между шоколада и езика незабавно се отделя мазнина, която образува филм в устата. Именно този мастен слой придава на шоколада така приятната гладкост.
Учените са стигнали до заключението, че общият дял на мазнините не играе голяма роля и е възможно да се намали концентрацията им в шоколада, което ще увеличи ползите за здравето. За да се запази познатото усещане от хапването на сладкото изкушение, мастният слой трябва да се нанесе върху външния слой на шоколада.
Още по темата
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни