Ако Радев даде третия мандат на БСП, отиваме на избори. Това обяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пред "Тази сутрин" по bTV.

"Ако президентът Румен Радев даде третият мандат на БСП, то ни изпраща директно на избори. Това е обречен мандат. Има 25% шанс да се реализира, ако попадне при "Български възход" и 50%, ако е при "Демократична България".

Това коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. По думите му има слухове в кулоарите къде ще отиде мандата, но те постоянно се променят. Той обясни, че вероятно това е защото държавният глава още не е решил на коя партия ще го връчи.

"Чуват се в кулоарите слухове, че президентът ще го даде на Корнелия Нинова, за да може преди конгреса да се провали и на конгреса да я сменят. Само че в същото време Корнелия Нинова чувам, че има план, ако го дадат на нея, да го държи до след конгреса, за да може този провал да е след конгреса. Прекалено е сложно, за да си играем такива лични игрички с това кой кого не харесва. Според мен президентът не бива да дава мандата на БСП, защото шанс за правителство е нулев", каза Добрев.

Той добави, че ГЕРБ-СДС би подкрепила кабинет с ДБ, но с условие.

"Всички сякаш се опитваме да намерим добрия тон и да се опитаме да сформираме нещо и ние никога не бихме преглътнали в следващ кабинет да участват Кирил Петков и Асен Василев. Ако това е предложението на "Демократична България", такъв кабинет просто няма да има. Или Рашков или Радостин Василев, или някой от останалите отцепници. Тоест има хора, които няма как да участват в бъдещ кабинет и ако това е намерението на "Демократична България" пък трябва да знаят, че влизаме с условия. Смятаме, че 50% е шансът да успее да сформира кабинет на "Демократична България", обясни той.

Добрев обясни, че партията му подкрепя съдебната реформа, както я вижда Христо Иванов, но не и да се персонализира. 

Добрев коментира, че президентът не трябва да обръща внимание на това, което се случва в последно време в отговор на въпрос за Nexo. „Има си компетентни органи, ако те намерят някакви престъпления, нека да ги разследват, това не би трябвало да има общо с това на кого се връчва мандата“, добави Добрев.