От ранни зори днес белгийците се втурнаха към вестникарските будки и книжарниците, за да си купят новия брой на френския седмичник "Шарли ебдо" издаден от оцелелите в терористичното нападение на 7 януари, което отне живота на десетима от редакцията.

Вестникът, който излизаше в тираж от 60 000 сега отпечата 5 милиона екземпляра, съобщава на уебсайта си брюкселският всекидневник "Соар".

За Белгия са предназначени общо 40 000 бройки, като в първата партида са половината от тях, т.е. с 18 000 над обичайно експедираните. Те се продават на 750 места в страната.

По тъмно, в 7 часа сутринта вече имаше опашки пред точките на разпространение и на повечето места тиражът беше разпродаден в рекордно време. На витрините висяха табели "Ако искате един "Шарли ебдо", няма повече от него".

Пред книжарница "Филигран" в центъра на Брюксел имаше опашка един час преди тя да отвори, макар управата да беше съобщила, че всички бройки на вестника са предварително резервирани и ще се продават по списък.

В петък и събота се очакват две нови партиди от по 10 000 бройки, които ще се продават на 2 000 места. 

Телевизия РТЛ цитира клиент от провинцията, който сподели, че му предложили 200 евро за бройката която успял да си купи.