"Спрях се на вашата партия, защото вие имате най-голям шанс за съставяне на правителство."

Това заяви президентът Румен Радев при връчването на третия мандат на БСП, който бе получен от лидерката на партията Корнелия Нинова. Той обясни още, че е избрал социалистите, защото те са доказали, че могат да работят добре със свои идеологически опоненти - както с по-старите, така и с по-новите партии.

"След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство, в изпълнение на Конституцията ви възлагам да посочите кандидат за министър-председател.

Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност", заяви Румен Радев.

И допълни, че във времена на силно политическо противопоставяне БСП е успяла да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии и е показала, че може да прави компромиси, да постига съгласие, да влиза в коалиции.

Това е четвъртият път за последните близо две години, в който държавният глава решава да даде последния мандат на БСП.

"Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство."

Това каза още Румен Радев.

"Разбираме тежестта на ситуацията и отговорността, която ни се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас, да има редовно правителство.

Доказахме в предишни опити, че можем да разговаряме разумно и спокойно, с отговорност към националния интерес на страната с колегите от другите парламентарни партии, ще продължим да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е необходим на страната ни."

Това пък отвърна Корнелия Нинова.

"Ще направим всичко, каквото е необходимо. Най-важното е да имаме план. Предвиждаме 4 стъпки - днес ще решим кога свикваме Националния съвет, тази седмица ще е. Ще разговаряме с кои партии да преговаряме в парламента - ще искаме мандат да преговаряме с всички.

Третата стъпка е - ще поканим на лидерска среща председателите на другите партии, за да се изясним искаме ли да има правителство или се играят игрички и се прехвърля горещият картоф, с цел да не се понесе отговорност за предсрочни избори".

Това каза Нинова на излизане. Според нея от тази среща зависят четвъртата и следващите стъпки.

"Ако постигнем съгласие, което гарантира мнозинство, започваме да работим по задачите на това правителство", каза още Нинова.