Русия произведе първите си ядрени бойни глави за суперторпедото "Посейдон", които ще бъдат разположени на руската ядрена подводница К-329 "Белгород", предаде ТАСС, цитирайки източник от Министерството на отбраната. 

"Първият боекомплект за "Посейдон" е произведен и подводницата "Белгород" ще го получи в близко бъдеще", казва източникът.

През 2018 г. руският президент Владимир Путин първи обяви новината за "Посейдон", като каза, че това е съвсем нов вид стратегическо ядрено оръжие, което се захранва от собствен ядрен източник на енергия. По време на същата реч президентът допълни, че торпедото има неограничен обсег и може да функционира на изключителни дълбочини със скорост няколко пъти над торпедата, изстрелвани от обикновени подводници и други плавателни съдове.

"Те са много тихи, доста маневрени и са на практика неразрушими за врага. Няма оръжие, което може да им нанесе ответен удар в днешно време", уточни Путин.

Съединените щати заявиха в стратегически документ през 2022 г., че Русия и Китай "продължават да разширяват и диверсифицират своите ядрени способности, за да включат нови и дестабилизиращи системи".

"Русия разработва няколко нови системи с ядрен капацитет, предназначени да държат под риск териториите на САЩ и съюзниците", посочва се в документа.

Миналата година Военноморският институт на САЩ заяви, че усъвършенстването на "Посейдон" е обърнало с главата надолу предположенията за ядрени оръжия, изстрелвани от подводници.

"Може би най-страшното е, че това ядрено оръжие има потенциал за автономна работа", твърдят експертите от института. "Напълно работещ Kanyon (възприетото от НАТО наименование на "Посейдон") би имал невероятно стратегическо въздействие."