Жителите на ул. "Цар Иван Шишман" в центъра на столицата са против тя да стане пешехода, разказаха те пред БНТ. Причината - така щяло да има повече шум и мръсотия, отколкото ако колите си минават през цялото време.

През летата в годините преди пандемията те са имали опит с временно затваряне - за различни фестивали, които бяха много популярни сред останалите в София, но явно са изнервили живущите в района.

„Викове, кенчета, смях по цели нощи... Сяда се директно тук, така че нас ни притеснява шумът и мръсотията, разбира се“, казва пред БНТ Анжела Кьосева, жител на района.

Тясната улица и многото хора създавали реално по-голям шум от автомобилите. Разбира се, фестивалите продължаваха едва седмица, а сега се обсъжда целогодишна пешеходна зона.

От групата "Спаси Шишман" предлагат да се възприеме междинен вариант - улицата да затваря само събота и неделя, както става с някои централни локации в други градове.

"Ето, в Букурещ затварят, но само събота и неделя, както беше идеята за зелени улици. Административна зона, където няма да пречи на никой“, обяснява Венцислав Банчев от инициативната група.

Друга идея е пешеходна да стане ул. "Леге". Или пък само живущите да имат право на достъп с коли. 

Темата дали улицата да стане пешеходна вече се обсъжда в ресорната градоустройствена комисия в Столичния общински съвет. В последното й заседание арх. Борислав Игнатов от ДБ заяви, че местните са съгласни, ако има разумни ограничения - общината или собствениците на заведения да не поставят платформи - т.нар. декинги на тротоарите, на които да изкарват навън маси и столове.