Президентът Румен Радев е поставил пред БСП въпроса за приемането на законите, свързани със съдебната реформа, от които зависи и приемането ни в Шенген. Това каза пред бТВ лидерката на БСП Корнелия Нинова. Президентът препоръчал, ако не се получи правителство, връщането на мандата да бъде съобразено във времето така, че тези закони да бъдат приети от парламента преди разпускането му.

Нинова обаче не се ангажира, че ще държи мандата безкрайно дълго. И заяви, че ако се види, че няма да има праивтелство, то мандатът ще бъде върнат.

"Приемаме го като задължение и много тежка задача. Сложна ситуация, раздробен парламент, партии в тежки противоречия. Трябва да опитаме някакво помирение и разговор по важни теми", каза Нинова по повод третия мандат.

Тя отново изтъкна, че в БСП държат на това да не се изпраща оръжие в Украйна и са били против купувнаето на нови самолети F-16.

На няколко пъти Нинова заяви, че аферата "Нексо" ще разклати общественото доверие в "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"Вкара ги в обяснителен режим. От политическа гледна точка ще претърпят вреда", заяви Нинова.

Според нея именно заради тази афера президентът не е дал мандата на "Демократична България".

"Ще поканим всички и ако дойдат ще говорим с тях. Не искаме да предпоставяме нищо", каза Нинова.

И посочи, че трябва да се даде отговор на 5 въпроса - искаме ли правителство, каква работа да свърши то, в какъв срок, в какъв състав - политически, експертени или смесен, каква ще е формулата за вземане на решения.

"Не можем да поставяме червени линии с 24 депутати", каза още Нинова.

Тя не отговори на въпроса как правителството с участие на БСП ще изпълнява решението на паламента за изпращане на оръжие в Украйна.

Според Нинова партиите биха могли да се обединят около теми като бюджета и Шенген. Тя изтъкна, че БСП е против бързото влизане в еврозоната.

"Не отговаряме на критериите. Говорим и спорим за датата  Не изпълняваме условията, не е готова икономиката.

Вижте какво става в Хърватска, ще слагат таван на цените. Бедни сме, най-бедната държава. Защо трябва да си нанасяме поредния удар? Не виждам кое правителство може да влезе в дефицит от 3%".

Това каза още Нинова. Според нея бъдещият премиер, ако има такъв, трябва да е равноотдалечен от всички, да се одобрява от всички.