Григор Димитров елиминира труден съперник на старта на Откритото първенство на Австралия - руснака Аслан Карацев, 7:6(3), 7:5, 6:2.

Карацев надви Димитров на четвъртфинал през 2021 г., но тогава българинът имаше и физически проблем. Двубоят сега се игра при 36 градуса по Целзий.

Във втория кръг Гришо ще спори с друг тежък опонент - Ласло Джере (Сърбия), а ако преодолее и него е много вероятно да се изправи срещу Новак Джокович в третия.

Първият сет не предложи пробиви, като Карацев показа отличен сервиз. Частта стигна до тайбрек, в който Димитров взе ранен аванс и поведе с 1:0.

Така вървеше и вторият сет. При 5:5 гейма първата ни ракета получи пет възможности за пробив на сервиса на своя опонент, но все нещо не достигаше. При шестата руснакът прати топката в аут от форхенд и брейкът най-сетне бе осъществен - 6:5. След това Димитров затвори сета - 2:0.

В третия развоят бе различен - с много по-ранен пробив, отново от страна на Григор Димитров - за 3:2. Нататък най-добрият ни тенисист имаше победен рейд, а Карацев - традиционно боец, явно се предаде.

Организаторите на турнира забраниха показването на руски и беларуски знамена след протест от страна на украинския посланик, съобщиха ДПА и АП. Тенисисти от Русия и Беларус имат право да участват в Откритото първенство на Австралия, но под неутрален флаг. И без да се споменават страните им.