Рота от най-модерните за момента танкове на въоръжение в британската армия - "Чалънджър-2"- ще получи скоро Украйна, заедно с оръдия, бронирани машини, дронове и муниции в най-големия пакет, който Лондон обявява от началото на войната. 

Това съобщи, Ройтерс, позовавайки се на британския министър на отбраната Бен Уолъс.

Той каза, че за Украйна ще замине една танкова рота, която включва 14 машини - показали висока ефективност и отлична защита на екипажа във войните в Ирак и в Афганистан.

"Чалънджър" са бронирани с  английска композитна стомана (Chobham Steel), получавана по секретна формула, която за първи път е използвана в американските танкове Ем 1 "Ейбрамс". 

"Днес мога да обявя най-големия пакет военна помощ досега за стимулиране на успеха на Украйна. Той включва рота танкове "Чалънджър-2" и поддържащи машини, каза Уолъс пред британския парламент.

Пакетът включва още осем оръдия Ей Ес 90, стотици бронирани и защитни бойни машини, включително бронетранспортьори "Булдог", оборудване за преодоляване на минни полета, дронове за подкрепа на артилерията 100 000 артилерийски снаряда, стотици ракети и преносими зенитни ракетни системи "Старстрийк", резервни части за до 100 украински танка и бойни машини на пехотата, съобщи още Ройтерс, цитирана от БТА.

Същевременно Словакия е предала на украинската армия осма самоходна гаубица "Зузана-2", съобщи в Туитър словашкият министър на отбраната Ярослав Над, цитиран от агенция Укринформ.