Използването на лазери за отклоняване на опасни мълнии може да звучи като научна фантастика - но европейски учени представиха първи успешни тестове на технология, която може да дава допълнителна защита на електроцентрали, летища и стартови площадки, съобщи Digital Trends.

Изследователски екип, ръководен от френския физик Аурелиен Хуард от Политехническия институт в Палезо, е прекарало месеци в експерименти с лазери на швейцарска планина с телекомуникационна кула. Там, очаквано, се струпват доста мълнии и светкавици.

Методът представлява насочване на мощни импулси от тераватов лазер с висока честота към гръмотевични облаци близо до планината. Използвани са високоскоростни камери, за да се види какво се случва, като на кадри от удар от мълния се вижда как мълнията следва лазера близо 50 метра.

Според екипа, изстрелването на лазерния импулс йонизира въздушните молекули, за да се получи високопроводим канал от плазма, по който да тече електрическият разряд.

"Гръмоотводите се използват почти навсякъде за защита от мълния, но зоната, която те могат да защитят, е ограничена до няколко метра или десетки метра“, каза Хуард пред "Гардиън". "Надеждата е да разширим тази защита до няколкостотин метра, ако имаме достатъчно енергия в лазера.“

Макар тази концепция да е предложена още преди 20 години, това е първият полеви резултат, който демонстрира, че лазери могат да насочват мълния.

"Тази работа проправя пътя за нови атмосферни приложения на ултракъси лазери и представлява важна стъпка напред в разработването на лазерно базирана мълниезащита за летища, стартови площадки или големи инфраструктури", отбелязва Хуард.

Има и недостатъци - лазерите трябва да са внимателно насочени, за да не повлияят на близко прелитащи самолети. И докато технологията може да покрие по-голяма площ от стандартните гръмоотводи, тя все пак е одста по-скъпа.