Един от главните съветници на украинския президент Володимир Зеленски поиска да бъде освободен от длъжност след изявление, което предизвика масово възмущение, съобщиха тази сутрин украинските медии.

Коментирайки руски ракетен удар по жилищен блок в град Днипро на 14 януари 2022 г., който уби десетки мирни граждани, Арестович каза, че ракетата е попаднала в сградата, след като е била улучена от украинска зенитна ракета.

Това е и версията, огласена вчера от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който  заяви, че Русия не обстрелва цивилни обекти, а само явни или прикрити военни цели. Кремълските пропагандисти изтълкуваха изказването на Арестович като "официално признание" от страна на Киев за гибелта на цивилни. 

Арестович се извини за изявлението си, след като украинците масово реагираха с възмущение на него в социалните мрежи. Не беше ясно веднага дали Зеленски е приел оставката му.

По последни данни от местните власти в Днипро жертвите на руския удар, който унищожи изцяло двата входа на девететажен панелен блок, са най-малко 44, а 75 души са настанени в болница. Над 30 обитатели на сградата остават в незвестност, докато спасителни екипи разчистват руините.

Арестович публикува във Фейсбук заявлението си, адресирано до шефа на президентския кабинент Андрий Ермак. В него той казва: 

"Моля да ме уволните от длъжнжстта съветник на Канцеларията (извън щата) по собственно желание". 

Арестович добавя, че иска "да покаже на цивилизования свят - принципна грешка значи оставка".