Руският президент Владимир Путин подписа указ за установяване на временна процедура за вземане на решения в големите руски акционерни дружества в енергетиката, машиностроенето и търговията, предаде ТАСС. Техните управителни органи ще могат да вземат решения, без да се съобразяват с гласовете на акционери от "неприятелски държави".

Документът, публикуван във вторник, се отнася до дружества, които отговарят на редица критерии. Един от тях гласи, че дяловете на чуждестранните лица не бива да надвишават 50% от уставния капитал. Друг - приходите на организацията за годината, предхождаща решението, трябва да надхвърлят 100 милиарда рубли.

В случай, че управителният орган включва граждани на "неприятелски държави", останалите акционери имат право да решат да не вземат предвид техните гласове. Те могат да бъдат игнорирани както при гласувания, така и при определяне на кворум. Решение в такива случаи ще бъде одобрено с мнозинство от останалите участници - независимо от разпоредбите на учредителните документи.