Футболният свят още говори за трансфера на украинеца Михайло Мудрик от “Шахтьор” (Донецк) в “Челси” за общо около 100 милиона евро (89 млн. паунда).

Той бе считан за сигурно ново попълнение за лидера във Висшата лига “Арсенал”, но “Челси” буквално го открадна с по-висока оферта. Твърди се, че “сините” от Лондон ще платят 70 млн. евро на “миньорите”, но общата сума може да достигне 100 млн. при определени условия, свързани с 22-годишния играч и новия му тим.

Това е най-гръмкият трансфер в зимния трансферен прозорец досега.

Стана ясно, че поне една четвърт от трансферната сума ще бъде дарена в подкрепа на украинските войници, поне според президента на “Шахтьор” Ринат Ахметов, цитиран от “Политико”.

„Днес (вчера, бел. ред.) отделям 25 милиона долара (1 милиард в местната валута, около 23 млн. евро) в помощ на нашите войници, защитници и техните семейства. Парите ще бъдат използвани за покриване на различни нужди - от предоставяне на медицинско и протезно лечение и психологическа подкрепа, до посрещане на конкретни искания”, обеща босът.

Той също така обяви стартирането на кампания „Сърцето на Азовстал“, проект за подкрепа на семействата на загиналите войници, защитници на Мариупол.

Ахметов благодари на международната общност за подкрепата.

„Днес можем да говорим за украинския футбол благодарение на украинската армия, украинския народ и огромната подкрепа на целия цивилизован свят. Само с общи усилия ще победим злото, дошло в домовете ни”, каза той.

И добави, че иска да гледа приятелски мач между “Шахтьор” и “Челси” на “Донбас арена”, след като Украйна спечели войната срещу Русия.

Мудрик подписа с "Челси" за осем години и половина.