Дейвид Бодил, който бе задържан в плевенското село Любеново, ще бъде екстрадиран за Великобритания. Това реши състав на Окръжния съд в Плевен, съобщава БТА, цитирайки говорителя му Ина Минкова.

Още на първото дело на 12 януари 28-годишният Бодил даде доброволно съгласие да бъде екстрадиран в Кралство Великобритания. Така съдебното дело - дали да одобрим искането на партньорската държава, стана съвсем проформа.

"Срокът, в който това съгласие можеше да бъде оттеглено, е изтекъл в полунощ на 16 януари. Бодил не се е възползвал от това свое право", подчерта Минкова.

"В издадената Заповед за арест от съд във Великобритания е посочено, че въпреки че на мъжа са повдигнати обвинения за четири допълнителни престъпления, те няма да бъдат включени и спрямо него няма да се води наказателно производство за тях", добави Минкова.

Срещу младия мъж ще се води наказателно производство само за притежание на взривни вещества по Закона за взривните вещества от 1883 година, за което е предвидено наказание "доживотен затвор".

В решението от днес на съда в Плевен се посочва, че не са налице основания за отказ от изпълнение на Европейската заповед за арест и се допуска изпълнението ѝ чрез предаването на Дейвид Бодил на искащата държава. 

Дотогава британецът остава в ареста, тъй като в отделно дело магистратите му наложиха тази мярка за неотклонение.

Решението на Плевенския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.