Още в началото на април страната ни ще започне да усвоява първите 500 млн. лв. по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", обяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в Пловдив по повод старта на втория програмен период на програмата у нас. В следващите два месеца ресорното ведомство ще положи всички усилия да отвори и петте оси на финансиране, след като още в началото на годината одобри мерките по основния си приоритет - младежката заетост.

Първите дейности в тази посока вече са факт, а първите младежи от общо 8000, за които е предвиден стаж в предприятия, ще бъдат наети до края на месеца. 

"Така е направена програмата, че да стимулира трайното намиране на работа за лицата до 29 години. През първите шест месеца ще покриваме всички разходи на работодателите, а през следващите шест - само осигуровките. А това определено стимулира не само младите да работят, но и самите работодатели да ги задържат на работа", разясни основните плюсове на програмата социалният министър Ивайло Калфин.

На този етап интересът към наемането на младежи е изключително голям, тъй като работодатели от цялата страна вече са заявили над 13 хил. работни места. За първите две години от действието на програмата са предвидени 30 млн. лв. за различни стажове и обучения, но ако интересът остане висок, експертите очакват мерките по нея да се разширят в бъдеще.

Друг основен приоритет на пазара на труда ще бъдат хората в предпенсионна възраст, които също трудно си намират работа у нас.

"Независимо че са високо квалифицирани, те не са атрактивни за работодателите, защото в момента, в който изпълнят условието за пенсиониране, трябва да получат обезщетение по кодекса на труда. А това затруднява най-вече бизнеса", поясни ситуацията предсеателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов.

По думите му потърпевшите безработни над 50-годишна възраст у нас са над 500 хиляди и са контингент, който може сериозно да повлияе на заетостта, ако му се предложат по-гъвкави и иновативни мерки за осигуряване на труд. 

По същия начин ще се стимулира обучението на безработните с ниска квалификация и наемането на лица от малцинствените и рискови групи у нас (роми, имигранти и прочие). Предвидени са мерки за мотивиране на около 140 хил. трайно безработни у нас, както и за тези, които живеят отдалечено и отказват работа заради разходите за транспорт. Отделно ще се финансира и професионалното обучение на персонала, така че да отговори на конкретните нужди на икономиката и пазара на труда. Не на последно място ще бъдат подкрепени и безработните предприемачи с амбиции за стартиране на собствена стопанска дейност.     

Програмата "Развитие на човешките ресурси" е първата, която Европейската комисия одобри за България на 28 ноември миналата година, и първата от всички европейски програми, които стартират у нас през новия програмен период. До края на този период през 2020 година страната ни ще разполага с 2,136 млрд. лв. (средства от Европейския социален фонд и национално съфинансиране), за да осигури заетост на поне 76% от активното население и да намали с 260 хил. души броя на хората в бедност.

Със средства по оперативната програма занапред ще бъдат финансирани и всички дейности, насочени към социално включване на рисковите групи сред населението. Предвидените за целта 658 млн. лв. от Европа, заедно с националното съфинансиране, ще се харчат приоритетно за хранителни помощи и осигуряването на целогодишен достъп до обществените трапезарии за всички нуждаещи се.

"Ангажиментът е траен и се надяваме скоро да се похвалим не само с усвояване, а с реални промени, които да променят живота на хората в България", пожела си на финала социалният министър Калфин.