По колко дела мислите може да бъде ответник вследствие на управлението си една малка община? Взехме интересен пример за община Каварна.

Някога славната "морска рок столица" е към края на втория мандат управление, откакто от рока няма и спомен. Затова пък според местни градът тъне в боклуци.

Един мандат кмет беше Нина Ставрева - издигната официално от БСП (макар, че за издигането й тогава се сговарят вездесъщият по онова време в ГЕРБ Цветан Цветанов и силните в "столетницата"). Днес общината се управлява повече от 3 години от Елена Балтаджиева от ВМРО.

Клуб Z си направи експеримент - запитахме по Закона за достъп до обществената информация трите съдилища, на които са подсъдни казуси, свързани с общината - районния съд в града, Окръжен съд-Добрич и административния съд в областния център: колко дела само през 2022 г. са образувани срещу общината, по които тя е ответник. Както и най-общо с какъв предмет са те. 

Ето какво ни отговориха за делата срещу Община Каварна

В Районен съд-Каварна (между другото - един от нарочените за закриване от ВСС, който каварненци пламенно буквално си отвоюваха обратно, б.а.) са заведени 6 дела срещу общината през 2022 г. Те са по иск за недействителност на правна сделка, за обезщетение и деликт, два установителни иска и др.

На горното ниво - Окръжен съд-Добрич, исковете срещу крайморското кметство са пет за година. Три - въззивни граждански и две въззивни частни граждански дела. И петте са по жалби на частни лица по разни казуси, останали недоволни от първоинстанционния съд - за установяване правото на строеж, за разноски и др.

Но най-интересно е в Админситративен съд - Добрич, тъй като нали на местната власт това й е работа - да администрира.

Според отогвора оттам, само през 2022 г. са новообразувани 29 административни дела. Болшинството са по Закона за устройство на територията. Явно - заради вихрещата се война срещу уж незаконните постройки.

Но има и по трудови правоотношения - по Закона за държавния сружител, и такива за спиране на изпълнение на административен акт.

По всички дела ответник е кметът на общината, т.е. - Елена Балтаджиева.

Повод за размисъл е и колко пари от бюджета плаща всяка година кметството (което наскоро се опита да вдигне такса смет) за юрисконсулти и адвокати - процесуално представителство по тази истинска каскада от дела. Отговорът засега не е ясен. Засега.