Макензи Макдоналд (САЩ) детронира миналогодишния шампион и водач в схемата Рафаел Надал (Испания) във втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Макдоналд се възползва от физически проблем на 36-годишния си съперник и спечели с 6:4, 6:4, 7:5 след малко повече от два часа и половина игра.

Американецът, 65-и в световната ранглиста, започна отлично и поведе с 4:1 по пътя си към успеха в първия сет. Във втората част той пропиля ранен пробив аванс, но отново реализира брейк в седмия гейм, в едно от разиграванията в който Надал изглежда получи контузията.

"Много съм доволен от начина, по който започнах мача. Играх добре, сервирах страхотно, а и ретурите ми вървяха. Наистина успявах да му се противопоставя отлично", коментира американецът. 

При 3:5 във втория сет испанецът взе медицински таймаут заради проблем в областта на лявото бедро. Той се завърна на корта и довърши мача, въпреки че видимо имаше проблеми с придвижването. Той все пак удържа равенството в резултата в третия сет до 5:5, след което Макдоналд взе осем от последните девет разигравания, за да триумфира. 

"Беше трудно за мен да играя срещу съперник, който изпитва страдание. Радвам се, че намерих начин.  Той е невероятен шампион. Никога не се отказва, независимо от ситуацията. Да затвориш мач срещу играч като него винаги е трудно. Опитвах се да продължа да правя това на корта, което ми носеше успех, но той някак си успя да ме извади от ритъм в един момент.

Все пак съм щастлив, че в края стигнах до победата. Вярвам, че мога да направя нещо голямо в тениса и продължавам да си го повтарям във всеки мач. Сега ще си почина и ще се възстановя за следващия двубой", каза след най-голямата победа в кариерата си досега Макдоналд.

Поставеният под номер 6 Феликс Оже-Алиасим (Канада) навакса два сета дефицит и стигна до успеха срещу Алекс Молчан (Словакия) с 3:6, 3:6, 6:3, 6:2, 6:2 след малко повече от три часа игра.

Оже-Алиасим, четвъртфиналист в Мелбърн през миналия сезон, пласира 23 аса и след колебливото начало постепенно намери играта.  След втория сет той доминираше, като до края направи 44 печеливши удара срещу едва 11 на съперника, за да реализира обрата.

Италианецът Яник Синер, 15-и поставен и четвъртфиналист през 2022 г., също се класира за третия кръг. Той се справи лесно с аржентинеца Томас Ечевери с 6:3, 6:2, 6:2. Синер направи 32 печеливши удара срещу едва 14 на противника, което се оказа решаващо.

Номер 16 Франсис Тиафо (САЩ), четвъртфиналист през 2019 г., пласира 20 аса и преодоля втория кръг след победа с 6:4, 6:4, 6:1 над 17-годишния квалификант Цзюнчън Шан (Китай), който направи дебют в основната схема на турнирите от Големия шлем.