Няколко знаменитости се оказаха с COVID няколко дни след церемонията за наградите "Златен глобус", съобщи Би Би Си.

Колин Фарел, Брендън Глийсън, Джейми Лий Къртис и Мишел Пфайфър не присъстваха на "Изборът на критиците". Причината - положителни тестове за коронавируса.

"Съжалявам, че пропускам наградите "Изборът на критиците", написа Мишел Пфайфър в Инстаграм. "Да, COVID".

Пфайфър трябваше да връчи наградата за цялостно творчество на Джеф Бриджис, но я замести Джон Гудман. 

Къртис също сподели за болестта си в Инстаграм. Докато тя си стоеше у дома, колегите ѝ от "Всичко навсякъде наведнъж" получиха пет награди, включително за най-добър филм. 

Предпазните мерки като тестване, ваксиниране и изисквания за маски са непоследователни през този награден сезон. За някои присъствени церемонии не се изискват никакви мерки за безопасност, докато за други като "Златен глобус" и наградите "Изборът на критиците" беше необходимо тестване или доказателство за ваксинация, или и двете.

Здравните експерти казват, че не са изненадани от тези проблеми, пред които е изправен елитът на Холивуд.

"Това не е неочаквано", казва д-р Джон Браунстайн, епидемиолог в Бостънската детска болница. "Има събирания на закрито по време, когато циркулират много вируси, независимо дали става въпрос за настинка или грип, и близост без маски ... и ще има активно предаване на вируси".

Докато страховете от коронавирус избледняват и мерките за обществена безопасност отслабват, седмичните случаи на заболяване надхвърлят 400 000 от месец и половина в САЩ според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

Толкова много случаи не е имало от края на септември. Увеличават се и смъртните случаи, свързани с COVID, в САЩ. Към 11 януари са регистрирани 3907, пише БТА.