Парламентът създаде временна комисия за разследване на казуса "Нексо", която ще работи 1 месец. 190 депутати единодушно подкрепиха създаването на комисията. Председател ще е Даниел Митов (ГЕРБ)

Йордан Цонев (ДПС) обясни, че политиците няма с какво друго да се занимават, освен с това. Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пък заяви, че всичко е една "уйдурма на прокуратурата и ГЕРБ" с цел "да тричат" коалицията.

В този международен финансов скандал стана ясно, че служители на "Нексо" са правили дарения на партията "Да, България", която е част от "Демократична България".

"Толкова грандиозен скандал за пореден път. Този път са намесени политически партии. Едни са получавали дарения.

Дали за пореден път България ще бъде в контекста на новините, които ни свързват с измами, със схеми, пране на пари, тероризъм?! Да сме параван на руски интереси..."

Това каза Десислава Атанасова (ГЕРБ), докато представяше предложението за създаване на комисия.

"Кой построи "Балкански поток"? По чие време прокуратурата отказа да разследва отравянето на Емилиян Гебрев? България се сниши тотално по случая Скрипал. По чие време пловдивският панаир беше харизан на почетния руски консул у нас? Това са истинските казуси, които показват кой ги прокарва тези руски интереси".

Това отговори Никола Минчев ("Продължаваме промяната").

Съпредседателят на "Демократича България" Христо Иванов заяви, че формацията ще подкрепи създаването на тази комисия.

"Тя очевидно ще бъде пропаганден инстурмент. Ние няма какво да крием.  Една таква комисия да погледне на въпроса как се финансра политическата дейност в България. Системата не работи добре. Дали да се върнем към модел за публично финансиране, закон за лобизма.

Нямаме високи очаквания, комисията очевидно се прави с предизборна цел. Ще бъде много интересно как тя ще взаимодейства с органите на досъдебното производство".

Това каза още Иванов. И допълни, че вероятно тази комисия ще бъде използвана за изтичане на информация от досъдебното производство, която по принцип е тайна.

"Винаги сме защитавали публичното финансиране на политическата дейност. Има някаква ирония, че ние сме повод. Трябва ли да проверяват партиите своите дарители? Къде са задълженията на Сметната палата? Това важи за всички", каза още Иванов.

Йордан Цонев (ДПС) заяви, че партията ще подкрепи създаването на комисията.

"Проблемът е политически в голяма степен. За втори път България гърми с голям финансов скандал с българска компания след Ружа Игнатова. Имиджът на страната е политически, геополитически въпрос, морален въпрос. С какво друго да се занимаваме?

Най-малкият въпрос е финансирането на политическите партии. ДПС винаги е било за финансиране от бюджета, за да е се получава това".

Това каза Цонев. И допълни, че акцентът, който ДПС ще постави в комисията е за връзката между "Нексо" и изданието "Капитал".

"Изданието на Прокопиев "Капитал" е промотирало всички продукти на тази компания и не само. Медийният олигарх може би ще се окаже част от тази крупна финансова измама.

Те приватизираха евроатлантическата идея за лични цели. Ще питаме почитаемата фондация "Америка за България" ОК ли е да се финансира издание, което е промотирало тази компания, с парите на американските данъкоплатци".

Това каза още Цонев.

"В първия ред на вашата партия стои Делян Пеевски, който е в списъка "Магнитски". Това е по-голям геополитически проблем".

Така Радостин Василев ("Продължаваме промяната") репликира Цонев. И припомни, че по този случай самият Цонев е твърдял, че международните юрисдикции нямат никакво значение. Докато сега Цонев се позовава на това, че 8 щата от САЩ имат искания към "Нексо".

"Няма нито едно доказателство за санкцията "Магнитски", относно нашия колега Пеевски. Проведохме разследване в България, такива данни в българските институции не съществуват. Сега тази санкция е в съда, г-н Пеевски я обжалва. Санкциите са продукт на скалъпен донос в България".

Това отговори Цонев.

"Става въпрос за една уйдурма на прокуратурата и ГЕРБ, за да тричат "Демократична България".

Това заяви другият съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев също декларира, че партията ще подкрепи създаването на комисията, макар това да е загуба на парламентарно време.

Любен Дилов-син (ГЕРБ) заяви:

"Вън от съмнение това е репутационен скандал за България. Но замислете се с какво се занимават политиците и журналистите в България. Най-ценният и ограничен ресурс на една нация е вътрешнообщностното доверие. Това е поредния голям удар върху общественото доверие.

Когато най-голямата ни медийна група рекламира продукт, който обещава 36% доходност - това е криза на доверието. Имахме подобен случай с КТБ. Отдавна сме превърнали медиите в политически бухалки, хората не вярват".