Наименованието „Луканка Троянска/Lukanka Troyanska“/„Троянска луканка/Troyanska lukanka“ е вписано в регистъра на ЕС на храните с традиционно специфичен характер, съобщиха от Европейската комисия.

Това гласи регламент, публикуван на 11 януари.

От ЕК поясняват, че троянската луканка е пресован продукт на базата на сурово сушено и на сурово пушено месо. Прави се от говеждо или биволско, мляно свинско месо и естествени подправки. Традиционният начин на производство, характеризиран от процеса на сушене и опушване, превръщка продукта в типично български.

От Брюксел припомнят също, че за първи път троянската луканка е популяризирана от търговеца Илия Таслаков. През 1883 г. той внесъл у нас първите машини за смилане на месо.

Така троянската луканка става 70-ата европейска храна с традиционно специфичен характер.