Наименованието „Луканка Троянска/Lukanka Troyanska“/„Троянска луканка/Troyanska lukanka“ е вписано в регистъра на ЕС на храните с традиционно специфичен характер, съобщиха от Европейската комисия.
Това гласи регламент, публикуван на 11 януари.
От ЕК поясняват, че троянската луканка е пресован продукт на базата на сурово сушено и на сурово пушено месо. Прави се от говеждо или биволско, мляно свинско месо и естествени подправки. Традиционният начин на производство, характеризиран от процеса на сушене и опушване, превръщка продукта в типично български.
От Брюксел припомнят също, че за първи път троянската луканка е популяризирана от търговеца Илия Таслаков. През 1883 г. той внесъл у нас първите машини за смилане на месо.
Така троянската луканка става 70-ата европейска храна с традиционно специфичен характер.
Още по темата
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни