Германският канцлер Олаф Шолц изразил готовност да разреши доставка на бойни танкове "Леопард" на Украйна... само ако американците се съгласят да дадат мощните си бойни танкове "Ейбрамс", пише в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от БТА. 

Това искане на Шолц бе силно разкритикувано от военни експерти. Множество европейски държави разполагат с "Леопард" и те биха могли да координират доставките и ремонта на танковете, докато при "Ейбрамс" този процес би бил много по-бавен.

По време на разговора във вторник Байдън уточнил, че все още не е взел решение по въпроса.

Според вестник "Билд" канцлерът иска Европа и САЩ заедно да доставят танкове на Украйна, за да не може Кремъл да разцепи НАТО.

Останалите държави, които разполагат с танкове "Леопард", не могат да ги предоставят на Украйна без разрешение от Германия, която ги произвежда. Миналата седмица полският президент Анджей Дуда изрази желание да осигури на украинците една рота "Леопард 2" като част от изграждането на "международна коалиция".

На 20 януари в американската база в Рамщайн ще се състои поредна среща на министрите на отбраната на западни държави, на която ще се обсъжда по-нататъшната помощ за Украйна и най-вече предоставянето на танкове "Леопард". На тази среща Германия ще бъде представена от новия министър на отбраната Борис Писториус.