Съединените щати постепенно стават по-склонни да дадат на Украйна оръжия, с които тя да атакува окупирания от Русия и силно милитаризиран полуостров Крим, пише днес "Ню Йорк таймс", позовавайки се на незазовани американски представители, пожелали анонимост заради чувствителността на темата.

Намалява и страхът, че Русия може да отговори с тактическо ядрено оръжие на евентуално украинско настъпление към Крим. На негово място идва убеждението, че Украйна може да има по-силна позиция в бъдещи мирни преговори, ако покаже на руснаците, че конролът им върху Крим е заплашен.

Русия анексира Крим през 2014 година и го напълни със свои войски и мощни нападателни оръжия. Настъплението откъм Крим беше най-успешното в руското нахлуване от три страни в Украйна през февруари 2022 г. И днес оттам Русия нанася смъртоносни удари по украинската територия, макар серия от очевидни украински диверсии срещу военни бази на полуострова миналото лято да я принудиха да изтегли оттам част от въоръженията си.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че руският президент Владимир Путин разглежда Крим като неотделима част от територията на страната си и успех в усилията си да възстанови миналата слава на Русия. Вестникът проследява и прогреса в западната военна помощ стигнала от преносими противотанкови и противовъздушни ракети до бронирани машини, модерни системи за ПВО, артилерия и дори танкове.

Според "Ню Йорк таймс" на дневен ред вече идва предоставянето на ракети с по-дълъг обсег, който би позволил на Киев да нанася точни удари в дълбочината на руския тил. С такива ракети могат да стрелят и мобилните системи HIMARS, които САЩ вече предоставиха на Украйна, ограничавайки обаче далекобойността на ракетите им до 80 км. Системата обаче може да поразява и цели до 300 км с по-мощни боеприпаси.

Украински официални лица отдавна настояват, че Крим е важна цел за техните атаки и че продължаващият военен натиск върху руските бази там е значителна част от тяхната стратегия. Украински военни също така са обсъдили с представители на САЩ значението на засилването на натиска върху тила на Русия в Крим, който подкрепя военните операции на други места в Украйна.

С Черноморския флот, голяма руска военновъздушна база, командни пунктове и логистични центрове, подкрепящи руските операции в Южна Украйна, полуостровът представлява основен фокус в бойните планове на Украйна.

Решавайки да даде бойни машини на пехотата "Брадли" на Украйна, администрацията на Байдън се доближи до предоставянето на Украйна на нещо, за което висши украински служители умоляваха Съединените щати от месеци: пряка помощ на САЩ за Украйна да предприеме нападение – включително насочено към Крим, отбелязва вестникът.

"Брадли" са бронетранспортьори, оборудвани с мощни 25-милиметрови оръдия и управляеми ракети, които могат да се справят с руски танкове.

Фредерик Ходжис, пенсиониран генерал-лейтенант и бивш висш командир на американската армия в Европа, каза, че през следващите месеци "Брадли" могат да бъдат използвани от украинските войски, за да помогнат за прекъсването на моста над Керченския проток, който свързва континентална Русия с полуострова и е ключов за станбяването му.

Това, че са могли да разчитат на военните бази в Крим, е основната причина руските сили да успеят да завземат територии в Южна Украйна миналата година, казва американски служител пред "Ню Йорк таймс". Намаляването на способността на тези сили е ключова цел на бойното поле на украинците, пише вестникът.

„Украйна може да използва "Брадли"-тата, за да придвижи сили по главни пътища, като M14, който свързва Херсон, Мелитопол и Мариупол“, казва пред вестника Сет Джоунс, старши вицепрезидент в Центъра за стратегически и международни изследвания. „Всяка украинска пехота, която напредва през тези райони, ще бъде изправена пред значителен огън от руски позиции, а "Брадли" предлага полезна огнева мощ и защита за войските.“

"Брадли", заедно с британските танкове и бронираните бойни превозни средства, които Франция и Германия се съгласиха да изпратят, биха могли да бъдат авангард на бронирани сили, които Украйна може да използва в контранастъпление тази зима или пролет, казват правителствени и независими анализатори, цитирани от "Ню Йорк таймс".

„Смятаме, че сега е подходящият момент да засилим подкрепата си за Украйна“, каза във вторник външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли, докато беше на посещение във Вашингтон. „Не можем да позволим това да се проточи и да се превърне в един вид безизходица като през Първата световна война.“

Британското министерство на отбраната каза в съобщение в Туитър миналата седмица, че през последните седмици Русия е укрепила отбранителни укрепления в централно Запорожие, провинция в Южна Украйна близо до Кримския мост и където Русия поддържа големи сили.

Ако Украйна се съсредоточи върху връщането на Запорожие, тогава предварителните атаки може да включват поразяване на цели в близкия Крим.

„Голям украински пробив в Запорожие би поставил под сериозно предизвикателство жизнеспособността на руския „сухопътен мост“, се казва в британската оценка на обстановката.

Украйна също има осигурени от САЩ HIMARS, ракетни системи с голям обсег. С възстановяването миналата година на контрола върху Херсон на юг украинските предни линии вече могат да го използват, за да ударят основните маршрути за доставки, идващи от Крим, казва в интервю за вестника американски военен служител.

Тази седмица висши командири на САЩ и Украйна ще проведат среща за планиране на високо ниво в Германия, за да обмислят офанзивата, казва друг високопоставен американски служител. Срещата има за цел да се съгласуват бойните планове на Украйна с видовете оръжия и доставки от съюзниците от НАТО.

Украинските власти се страхуват, че страната им не може да преживее години на конфликт в задънена улица, докато Русия продължава да удря с ракети градове и села. Така че те не виждат друг избор, освен да се насочат към Крим и да го изложат на опасност, казва пред "Ню Йорк таймс" високопоставен американски служител, отбелязвайки, че въпросът е бил повдигнат на неотдавнашни срещи на високо ниво в Белия дом.

Все пак, въпреки допълнителните оръжия, администрацията на Байдън не смята, че Украйна може да превземе Крим по военен начин – и наистина, все още има опасения, че подобен ход може да накара Путин да отмъсти с ескалация. Но официални лица са казали пред вестника, че Русия трябва осъзнае, че Крим е изложен на риск, отчасти за да укрепи позицията на Украйна в каквито и да са бъдещи преговори.

Като демонстрира способност да нанася удари в Крим, твърдят американски служители, Украйна може да покаже, че руският контрол не е установен. Администрацията на Байдън също така все повече вярва, че ударът по тиловите линии на Русия, излизащи от Крим, може сериозно да навреди на способността на Москва да прокара фронтовите си линии по-далеч, казват официални лица.

„Без Крим цялото нещо се разпада“, казва пред "Ню Йорк таймс" Евелин Фаркас, висша служителка на Пентагона за Украйна от времето на администрацията на президента Барак Обама.

Приносът за променящото се мислене е намаляването на страховете, че насочването към Крим ще накара Путин да използва тактическо ядрено оръжие, казват официални лица.

„Имам чувството, че все повече администрацията признава, че заплахата от руска ескалация може би не е това, което са смятали, че е по-рано“, каза Ходжис.

Докато украинските удари в същинска Русия все още предизвикват ескалация на опасенията от страна на официални лица в САЩ, реакцията на Москва на периодичните украински специални операции или тайни атаки в Крим – включително срещу руски въздушни бази, командни пунктове и кораби в Черноморския флот – е смекчена.

Все пак Путин и руската общественост гледат на Крим като на част от Русия, така че ударите там биха могли да затвърдят руската подкрепа за войната, припомня вестникът.

Американски служители казват пред него, че не знаят как ще реагира Путин, ако Украйна нападне Крим, използвайки оръжия, доставени от САЩ.

"Ню Йорк таймс" припомня, че миналия месец държавният секретар Антъни Блинкън потвърди постоянната политика на САЩ по отношение на Украйна – че администрацията на Байдън се стреми да помогне на страната да си върне територия, завзета по време и след руската инвазия миналата година.

„Нашият фокус е да продължим да правим това, което правим досега, а именно да гарантираме, че Украйна има в ръцете си това, от което се нуждае, за да се защитава, от което се нуждае, за да отблъсне руската агресия, да си върне територия, която ѝ е била взета от 24 февруари насам“, каза Блинкън пред "Уолстрийт джърнъл".

По дефиницията на Блинкън тази територия не включва Крим.

Критиците казват, че тази позиция до голяма степен е предоставила на руската армия недосегаемо убежище, от което да атакува Украйна.

„Ние по същество поставихме ограничения на Украйна, като казахме, че тази война ще се води на ваша земя, а не на руска земя“, каза Филип Брийдлав, пенсиониран генерал от военновъздушните сили с четири звезди, който беше върховният съюзнически командващ на НАТО за Европа, когато Русия нахлу в Крим през 2014 г. „Да се даде на Русия убежище, от което да се бие, без да се страхува, е абсолютен абсурд. Няма военен смисъл."