Служебното правителство заварило държавата на пауза, но е подобрило координацията и комуникацията между институциите, а с цялостната си дейност е променило живота на хората към по-добро. Това каза днес служебният премиер Гълъб Донев по време на отчета за свършеното от неговия кабинет.

"Ние сме най-дълго управлявалото временно правителство. Правителството, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие и най-важното - правителство на действията в екип. Най-добрият начин за справянето с неоснователните обвинения и лъжите са резултатите от добре свършената работа. На финала на мандата ни е показваме какво направихме докато другите говориха", заяви Донев.

Сред успехите на оглавявания от него кабинет Гълъб Донев посочи организацията на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, връщането на държавата на ГКПП "Капитан Андреево" и решаване на проблема с фитосанитарния контрол, справянето с енергийната криза, забавянето на инфлацията и овладяването на цените на горивата, подобряване на охраната на южната ни граница на фона на големия мигрантски натиск,

Служебният премиер изтъкна, че мандатът е започнал с километрична опашка на ГКПП "Капитан Андреево".

"Върнахме държавата на границата на дела, а не на думи. На министрите на земеделието и на вътрешните работи - Явор Гечев и Иван Демерджиев им се наложи да заработят заедно от първите минути, за да намерят решение на проблема с фитосанитарния контрол на границата", каза Донев.

Вицепремиерът Иван Демерджиев напомни, че от август до ноември се е наложило на пункта да бъде разположена жандармерия - общо 2147 души, които са осигурили държавния контрол на втория най-голям граничен пункт в света.

От момента, в който застъпи служебното правителство нито един камион не е обработен от никого, освен от държавата. Въпреки че имаше политически спорове каквито и да са, ние не се включвахме, а просто си свършихме работата. С всички останали неща, които направихме, проблемът е решен, отчете земеделският министър Явор Гечев.

Действията на служебното правителство, на практика "реанимираха" енергийния сектор, отчете още служебният премиер. Сред успехите в този сектор бяха посочени сключените договори за газови доставки, осигуряването на слотове за доставка на втечнен газ и завършването на интерконектора с Гърция.

"Една от най-важните задачи, които Румен Радев ни постави, беше да се справим с наследените кризи - енергийна, ръст на инфлацията, засилен мигрантски натиск. За да бъде овладяна енергийната криза създадохме междуведомствен кризисен щаб с председател вицепремиерът Христо Алексиев. Докато върху нас се сипеха нападки, реанимирахме сектора на енергетиката", изтъкна премиерът.

Сред успехите на правителството бяха посочени преизчислението на пенсиите през октомври, исторически ниската безработица - под 4,5%.

Гълъб Донев отчете и подобряване на охраната на южната ни граница на фона на големия мигрантски натиск.

"Каналджийските схеми станаха видими, благодарение на системната работа на МВР с всички усилия, които положи да противодейства на това явление", каза още той.