Поредният голям фалит в крипто сектора се очаква още през тази седмица - брокерът Genesis обяви, че ще подаде молба за банкрут до петък. Компанията от месеци води съдебни дела със свои кредитори и сега - според "Файненшъл Таймс" - те са довели до злополучния й край. 

Смята се, че Genesis дължи на отделните си кредитори около 3 млрд. долара. Припомняме, че само преди месеци фалит обяви и четвъртата най-голяма крипто борса - FTX. Тя се срина, заради резки тегления на клиенти за над 6 млрд. долара, а прокуратурата в САЩ започна наказателно предследване срещу собственика - Сам Банкман-Фрийд, за измама и пране на пари.

От своя страна Genesis е доста по-малко дружество от FTX, но достатъчно голямо сред ентуастите. Компанията имаше сериозния гръб на SoftBank за себе си. Сега "Файненшъл таймс", позовавайки се на анонимни източници, твърди, че Genesis дължи пари и на SoftBank, както и на други две борси - Gemini и Biltavo (последната е базирана в Европа).

Реално Genesis изпадна в това положение именно заради фалита на FTX. След като Банкман-Фрийд обяви банкрута на борсата, Genesis спря тегленията за клиенти, заради "безпрецедентните пазарни сътресения", не успя да събере ново финансиране и изгуби клиенти.