Приемането на България в еврозоната и шенгенското пространство са сред приоритетите на бизнеса през тази година. Работодателите ще обявят прогнозите и очакванията си за икономическия растеж и за бизнес климата в страната.

Бизнесът очаква решение за приемането на европейската валута и утвърждаването ѝ като официално платежно средство да се вземе до средата на тази година и от 1 януари 2024 г. България да стане член на еврозоната, съобщава БНР. 

До края на годината националнопредставените работодателски организации очакват и присъединяването на страната ни в безвизовата зона. Какво ще спечели бизнесът, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев:

„Всички пасиви на отсъствието на парична валутна политика ние ги консумираме, но не черпим ползите от това да сме в еврозоната – по-добри лихвени равнища, достъп до финансиране и ставаме по този начин по-сигурно място за инвестиции“.

Бизнесът гледа със сдържан оптимизъм на предстоящата година и очаква по-нисък икономически растеж в сравнение с 2022 г., но не и спад. И още - поне частично овладяване на инфлацията.

„Ние сме отправили призив към нашите членове и към бизнеса при намаляване цените на електроенергията, а ще се намалят от порядъка на 15%, да използват това намаление за намаляване на своите цени на производство на своите продукти и услуги“, каза още Велев.