От днес и област Пловдив е в грипна епидемия заради ръст на заболеваемостта. Временните противоепидемични мерки ще са в сила до 30 януари.

Учебният процес поне засега няма да се преустановява, тъй като заболеваемостта сред учениците все още е ниска. Решението е на областния оперативен щаб.

По данни на РУО учениците, отсъстващи заради болест, са около 14%, като на седмична база има спад. Само в три общини процентът е по-висок - над 25% е в Брезово, Раковски и Перущица.

Основно заболелите от грип са деца до 4 години и възрастни над 65 години. Заради това се спират женските и детски консултации, свижданията в домовете за възрастни хора, в центровете за резидентна грижа и болниците. Няма да се извършват и планираните от джипитата имунизации, съобщава БНТ.

Болниците разполагат с достатъчно легла при нужда от прием на пациенти с оплаквания за грип и остри респираторни заболявания.

Областите в страната, в които към момента е обявена грипна епидемия, вече са: Пловдив (до 30 януари), Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18 до 24 януари), Стара Загора (17 - 23 януари), Добрич (20 - 25 януари), София-област (20 до 27 януари). Бургас и Шумен вече излязоха от периода, в който на територията им беше обявена грипна епидемия.

Директорите на две училища във Варна - Четвърта Езикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри“ и ОУ „Стоян Михайловски“, въведоха със своя заповед носенето на маски в училище – както за ученици, така и за учители и помощния персонал. Решението е на база съвещание на Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания от миналия четвъртък, в което е посочено, че мярката е препоръчителна и е по решение на директорите, съобразно процента заболели, информира БНР.

Към момента водещ по разпространение е грипният щам "Виктория", с който са заразени около 60% от заболелите, след него е щамът "Дарвин" с 30% и грип тип Б с 10% разпространение. Продължава и циркулацията на ковид, но в неособено високи нива.