Сметната палата ще направи специална проверка за това дали е направен опит да се заобиколи законът, като няколко лица от една и съща компания са дарявали едни и същи суми на конкретна партия. Това съобщи председателят на институцията Цветан Цветков по време на заседание на бюджетната комисия към парламента. 

Става дума за твърденията, че служители на разследваната криптокомпания "Нексо" са дарявали крупни суми - по 20 000 лв., на "Демократична България". По информация на самата партия от преди няколко дни, 15 от служителите на "Нексо" са направили дарения в периода 2021-2022 година. Общо те са дарили на партията около 400 000 лв. "Демократична България" твърди, че това е общо малко над 10% от всички дарения през тези две години и общо четири изборни кампании. Според Цветков пък партията е получила общо 211 000 лв. само за последните избори. 

Самите "Нексо" пък заявиха също, че "когато, водени от будна гражданска съвест и активна позиция, членове на екипа на "Нексо" са дарявали парични средства на политически партии, това е било по прозрачен начин и в съответствие със закона за политическите партии". 

"Одитът на съответствието не включва проверки на източника на доходите на дарителите, посочи председателят на Сметната палата. "Изискали сме справка за дарителите и НАП е изпратила необходимата информация, която се анализира", каза още Цветков. "Господар на одитния процес е одитният екип и той ще вземе предвид всички обстоятелства", посочи той.

По темата отношение взе и Асен Василев - бивш министър на финансите в правителството "Петков", от което "Демократична България" бяха част: 

"Не е ясно как е станала публична информацията, че хора, които работят в определена компания, са направили дарения, защото в Сметната палата няма тази информация. Вероятно тези данни са изтичали или от НАП, или от НОИ", каза той. 

Направено е страшно много за сигурността на информацията. Наскоро имаше неуспешна хакерска атака. "Нексо" е швейцарска фирма и НАП няма как да направи проверка какви разходи е правила фирмата, пък посочи шефът на НАП Борис Михайлов. 

Иначе - по данни на Сметната палата, обявени днес, партиите в страната са получили общо 1,79 млн. лв. дарения на последните избори от втори октомври. Дарителите са общо 388.