Тримата български евродепутати от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) призовават за обща европейска регулаторна рамка, с която да се предотврати финансирането на политически партии и субекти от съмнителни криптокомпании.

Призивът се съдържа в писмен въпрос до Европейската комисия, изпратен от Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели. Той е във връзка със скандала с Nexo.

Българските либерали изтъкват интереса към използването на криптовалути за политически дарения и ежедневното увеличаване на участието на криптокомпании в политически кампании. В писмото си до ЕК те изразяват съмненията си за заобикаляне на закона в случаите, когато отделни служители или ръководители на тези компании правят лични дарения за определена политическа партия

„Такъв е и случаят с България, в която след мащабно международно разследване се установи, че криптокомпания, замесена в пране на пари в огромни размери, включително на руски олигарси и терористични организации, е финансирала чрез свои служители определена политическа партия“, изтъкват Кючюк, Михайлова и Алиева.

И задават следния въпрос:

„Как Комисията предвижда да защити европейската демокрация, когато представители на политически субекти чрез получаването на средства от престъпни организации биват избирани на ръководни позиции, включително и в Европейския парламент?“

Вчера, по време на пленарната сесия в Страсбург, евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) призова Европейската прокуратура да се заеме с оповестеното у нас разследване и евентуалната връзка на компанията Nexo с партия „Да, България“.