Германската фирма “Райнметал“ обяви, че може да достави бойни танкове „Леопард“ 1 и 2 на Украйна още през тази година.

Изявлението предизвика известно объркване сред страните от НАТО, тъй като „Райнметал“ само преди месец заяви, че производството на танковете ще отнеме повече от година.

А пък през април миналата година шефът на концерна Армин Папергер заяви, че танковете "Леопард 1", предшественик на сегашния "Леопард 2", ще бъдат готови за Украйна в рамките на шест седмици.

Неотдавна Папергер заяви в интервю за "Билд ам Зонтаг“, че ремонтираните Leopard 2 могат да бъдат доставени едва през следващата година. Сега "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" съобщава, че до 15 броя „Леопард“ 2 могат да слязат от конвейера тази година. „Райнметал“ може да предложи 20 броя от по-стария модел „Леопард“ 1 в рамките на тази година, съобщава и „Ханделсблат“.

Забележително е, че „Райнметал“ поема ролята на говорител при доставките на „Лепорад“, при положение, че компанията не е ги произвежда сама. Фирмата Краус-Мафай Вегман (KMW) е главният производител на световноизвестния основен боен танк. В крайна сметка базираната в Мюнхен компания е тази, която взима решение за обхвата и графика на новата продукция. Досега обаче Берлин не е дал зелена светлина. „Райнметал“ доставя ключови компоненти за танка, като например масивната цев с калибър 120 милиметра. Но нито „Райнметал“, нито KMW могат сами да създадат танка сами.

Те са зависими една от друга, както и от доставчиците, например за дизеловия двигател от MTU. Остава открит въпросът доколко изявленията на шефа на „Райнметал“ сасъгласувани с KMW и дружествата доставчици. KMW не желае да коментира.

След края на Студената война въоръженият капацитет на Германия намалява. Някога почти всеки ден от вратите на завода в Мюнхен излизаше нов боен танк. Сега отчаяно се търсят специалисти, като например заварчици на бронирана стомана.

В средите на НАТО се говори за значително увеличаване на капацитета за въоръжаване в Европа. Обсъжда се дори терминът "военна икономика", т.е. реорганизация на промишленото производство за нуждите на оръжейната индустрия.

Няколко примера за крайни срокове за доставка: В края на 2018 г. Унгария направи поръчка на KMW за 44 нови „Леопард“ 2 A7 и 24 нови самоходни гаубици. Едва през тази година, около четири години по-късно, супермодерните танкове „Леопард“ ще бъдат готови за унгарските войски, след първите предварителни модели.

Друг пример, този път не от дуото KMW-Rheinmetall, а само под ръководството на „Райнметал“: през септември 2020 г. Унгария също поръча бойни машини на пехотата Lynx, като производството ще се извършва в страната.

Две години и половина по-късно там току-що е започнало производството в нов завод. През септември 2022 г. германското правителство одобри доставката на нови гаубици от най-модерния тип RCH 155 от KMW за Украйна.

Експертите не очакват доставка преди 2025 г. През лятото на 2022 г. KMW получи одобрение да започне производството на 100 самоходни гаубици за Украйна. И в този случай първите единици ще могат да бъдат доставени най-рано през 2024 г.

Когато става въпрос за потенциални поръчки на въоръжение във връзка с войната в Украйна или за попълване на германските запаси, двамата основни доставчици на германската армия са в двойна роля. Те съвместно произвеждат танкове, като например „Леопард“ или бойната машина на пехотата „Пума“.

„Райнметал“ обаче все повече се превръща в съперник на KMW с конкурентни продукти като собствения си основен боен танк KF-51 „Пантера“ или бойната машина на пехотата Lynx.

В качеството си на регистрирано на борсата дружество „Райнметал“ трябва да предоставя данни за цените на акциите, докато KMW е частна собственост. Преди седем години базираната в Мюнхен група сключва съюз с френската отбранителна компания Nexter.

Този оръжеен холдинг, наречен KNDS, е собственост наполовина на германски частни лица - основните собственици на Wegmann Group - и наполовина на френската държава. По-ранните размисли за сливане между KMW и Rheinmetall се провалиха.

Няколко държави вече искат да доставят танка „Леопард“ 2 на Украйна. Германия няма да успее да избегне натиска.