Русия обяви в четвъртък, че намалява рязко доставките на природен газ през Украйна с около 20% до 25,1 млн. кубически метра и въпреки това цената на синьото гориво на нидерландския газов хъб TTF намалява. 

Към този момент цената се движи около 58 евро за мегаватчас, което е намаление с около 4% спрямо вчерашните котировки. Като цяло след обявяването на новината за намаляването на руските доставки първоначално даде леко увеличение на цените до към 65 евро за мегаватчас, но малко по-късно се срина отново. Това е поредно доказателство, че "Газпром" все по-трудно може да манипулира едностранно цените в Европа.

"Газпром" намали с над 20% доставките на руски газ през Украйна до 25,1 милиона кубични метра. Един от купувачите, австрийската OMV обаче каза, че към момента получава пълните заявени количества.

"Газпром" вече беше намалил потоците през Украйна до 32,6 млн. куб. метра във вторник, което представляваше спад от почти 8% спрямо предходните няколко дни. Руският енергиен гигант е транспортирала газ през Украйна в размер между 35,4 и 35,5 млн. куб. метра през периода 6-16 януари, докато е изнасяла повече от 40 млн. куб. метра на ден през по-голямата част от втората половина на миналата година и през първите три дни на 2023 г., посоча Ройтерс.

Износът на руски газ за Европа през тръбопроводи се срина до ново постсъветско дъно през 2022 г., тъй като доставките за най-големия клиент на Русия се сринаха поради конфликта в Украйна и съмнения за саботаж, който е повредил газопроводите "Северен поток" 1 и 2.

От Кремъл отнесоха въпроса за намаляването на доставките на газ за Европа през Украйна през последните дни към "Газпром", заявявайки, че това са търговски въпрос.

"Това е въпрос към компанията. Говорим за търговски доставки, това е корпоративна информация“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на ежедневния си брифинг, цитиран от БНР.