Повече от осемдесет руски депутати поставиха подписите си под писмо в подкрепа на Алексей Навални, което е адресирано до президента на Русия, главния прокурор и президентския съвет по правата на човека, предаде руската версия на "Свободна Европа".

Първоначално писмото беше публикувано от общинския депутат от московския район Останкино Сергей Цукасов, който призова колегите си да се подпишат под него. В призива си той настоя да се спре физическото и психическото насилие над Навални, поставянето му в наказателна килия и да му се налагат необосновани дисциплинарни наказания, да се осигури медицинска помощ на лишения от свобода опозиционер, да се позволи на цивилни лекари да го прегледат и да го приемат в цивилна болница, ако има доказателства, че е болен.

За по-малко от ден писмото беше подписано от десетки депутати от Москва, Санкт Петербург и Ленинградска област, Тулска област, Краснодарски край, Новосибирск и Томск.

По-рано руски лекари и адвокати се обърнаха към президента Владимир Путин с отворени писма с искане да спре тормоза над Алексей Навални.

На 31 декември Навални, който излежава присъда в колония със строг режим във Владимирска област, беше изпратен в наказателна килия - за десети път. В карцера Навални се разболя от ТОРС, без да получи медицинска помощ. Част от лекарствата, закупени от съратниците на опозиционера, са прехвърлени в колонията едва след отворено писмо на руски лекари до Путин.

Навални е в колонията със строг режим във Владимир от юни 2022 г. Започнаха да му налагат допълнителни наказания, след като през август обяви създаването на затворнически профсъюз и започна да оспорва условията на задържането си. Сред причините, поради които Навални беше изпратен в карцера, бяха разкопчано копче, отказ да измие ограда, липса на яке, нецензурен език, измиване не по график.