Крал Чарлз III поиска годишните печалби от сделка за вятърна ферма на име "Краун истейт" (Crown Estate) на стойност 1 милиард паунда (1,2 милиарда долара) да бъдат използвани за общественото благо, а не за кралското семейство, предаде Асошиейтед прес.

"Краун истейт" потвърди в четвъртък, че е подписала договори за наем за шест офшорни вятърни проекта. Такива неочаквани приходи обикновено биха довели до скок във финансирането за кралските особи при сложните договорености, които подкрепят дейностите на монархията в Обединеното кралство.

Но Бъкингамският дворец каза, че Чарлз е поискал парите да бъдат използвани за подпомагане на хората, които се борят да свързват двата края на фона на растящата инфлация. Тя се движи на нива, наблюдавани за последно през 80-те години на миналия век.

Новият крал подчерта кризата с разходите за живот в първото си коледно послание и отдаде почит на хората, които „подкрепят тези около тях в най-голяма нужда, заедно с многото благотворителни организации, които вършат такава изключителна работа при най-трудни обстоятелства“.


"Краун истейт" е независимо управляван търговски бизнес, но печалбите му се използват като еталон за финансирането на Суверенния грант – обществените средства, които финансират официалната дейност на кралското семейство. Безвъзмездната помощ, която сега е 86,3 милиона паунда (106,4 милиона долара) годишно, се изчислява като процент от печалбите, генерирани от имението, доходоносни имоти, които са собственост на краля по силата на ролята му на монарх.

Безвъзмездната помощ се равнява на 15% от печалбата на имота. Допълнителни 10% бяха договорени за период от 10 години, започващ през 2017-2018 г., за проекта за възстановяване на Бъкингамския дворец, посочва АП.