Американският техногигант Apple разработва ново устройство за каталога си - iPad-оподобен гласов асистент за дома, съобщи Bloomberg.

Видно компанията в Купертино иска да навлезе на бавно растящия пазар на домашните асистенти, в който удобно са се наместили Amazon с тяхната серия Echo и Google със серията Nest. 

По всяка вероятност това ще е устройство с хардуера на по-евтините iPad-и, което ще е с магнитна стойка или ще се закача на стена. Процесорът на iPad дори от 5 години назад е напълно способен да се справя идеално с контролиране на термостати, лампи, системи за сигурност и прочие, каквато е функцията на домашните асистенти.

Още от миналата година вървят слухове, че Apple експериментира с четири различни варианта на подобни устройства, включително кухненски уред, който комбинира iPad със аудио колонка.

Разбира се, очаква се тази серия устройства да е предимно за най-верните потребители на Apple. Както обикновено, цените вероятно ще са много по-високи от останалите на пазара, а там ценовата конкуренция е сериозна. Устройствата на Amazon варират от 30 долара (асистент без екран) до 350 долара (асистент с всички екстри). Google предлага джаджи за дома от 100 до 229 долара. Най-евтиният iPad от миналата година се продава за около 300 долара.