Строителството на завода за боклук на София, за който се говори от десетилетие, ще започне в края на април или началото на май. В момента са в ход последни уточнения на техническите детайли между експертите на общината и представителите на изпълнителя – гръцкият консорциум "Актор-Хелектор". Синхронизират се техническите параметри на съоръжението, така че произведеното от преработката на отпадъка гориво да е напълно съвместимо с инсталацията за изгаряне, която ще бъде изградена в "Топлофикация София". Предстои съгласуване на проекта с регионалната екоинспекция, пожарната и общинската дирекция "Архитектура и градоустройство". Процедурите най-вероятно ще отнемат месец и половина – два. Така реалното строителство ще може да започне до края на май.

Предприятието за преработка на сметта е един от най-големите проекти у нас и ще струва около 213 млн. лв. Безвъзмездното финансиране е осигурено от фондове на ЕС. Преработката на тон отпадък ще струва на общината 60,69 лева. Според договора, подписан в края на декември 2013 г. между общината и "Актор-Хелектор", срокът за проектиране и строителство е 19 месеца. Това означава, че заводът трябва да е готов до юли 2015 г. Срокът за усвояване на средствата от ЕС изтича в края на 2015 г.

Има реални шансове обаче изграждането на предприятието да приключи по-бързо, тъй като по график само проектирането трябваше да отнеме 9 месеца, а реално ще бъде извършено за 5. Най-вероятно общината няма да организира ритуал за първа копка на строежа. Това бе направено още през 2009 г. от тогавашния кмет Бойко Борисов.

Първите тонове компост вече са произведени от инсталацията за преработка на хранителни и растителни отпадъци. Съоръжението е част от завода за боклука и заработи в началото на януари. Общината ще използва биотора в парковете. Интерес за покупка на компост имало и от страна на частни фирми.

Заводът за боклук е част от цялостната система за обезвреждане на софийските отпадъци за 346 млн. лв. От тях 84.26% е безвъзмездната помощ от ЕС, а останалите финансиране от Столична община. Другите два компонента на системата са депото в местността "Садината", което вече е построено, и компостиращата инсталация в Хан Богров, която трябва да е готова до края на годината.