Неуспешното спиране на дрогирания Георги Семерджиев вечерта на 10 юни м.г. било наситено със странни случки и съвпадения. Най-вече - свързани с наличието там на екип от районното, друг екип на КАТ и трети патрул - с командир, който също дошъл на място две минути след спирането на Георги Семерджиев (за този инцидент той има отделни обвинения - извън катастрофата на "Хемус", б.р.).

Както е известно, след като неуспелият футболист уби две момичета пред хотел "Хемус" на 5 юли, стана ясно, че той е спиран 20-ина дни преди това в района на 7-о РУ в Студентски град. Пак е бил под въздействие на наркотици, пак е бил с фалшива швейцарска книжка, но успешно избягал... А пък номерата не му били свалени, тъй като колата Audi SQ 7 била собстеност на фирма.

Днес основната група свидетели по делото срещу Семерджиев бяха полицаи, именно свързани с предшестващата случка от 10 юни късно вечерта (било петък - ден за "купон" в Студентски град, б.р.) 

Към 22:30 спрели аудито SQ7, разказа Александър Радев от Седмо районно, който лично махнал с палката.

Той си спомни, че колата била със затъмнени стъкла, което е незаконно. Както и че му направило впечатление, че водачът кара отпред с LED фар - това обаче не е сигнална полицейска лампа, а го ползват ловци и офроуд маниаци.

Полицаят поискал съдйствие от КАТ, които имат право да тестват водача. Така пробата за алкохол била 0, но излязла положителна за наркотците амфетамин и метамфетамин.

След пробите на Семерджиев му било казано, че ще бъде задържан, че отива за кръвно изследване и след това ще преспи в районното.

През цялото това време мъжът бил в компанията на Инес Колева, която днес също бе свидетел. Като научил накъде отиват нещата, дал ключовете на Инес и казал тя да прибере колата, както и да му донесе някакви неща в ареста.

- Случи ли се задържането - попита днес съдия Стефан Милев

- Не се случи - обясни полицаят Радев.

- Защо не се случи?

- Ами той тръгна към автомобила си... И по някакъв начин запали и изчезна... Не можахме да го стигнем, щото неговата кола е по-мощна от нашата.

Семерджиев забравил не само документите си - фалшивата швейцарска книжка, талона на колата, личната карта, но и Инес.

Друг колега от патрула Тодор Диджеков разказа още по-живописно:

"Така както си беше с един крак отвънка, след това се шмугна вътре, автомобилът веднага запали, изръмжа и с бясна скорост се насочи към бул. „Г. М. Димитров“.

Според описанието - когато трябвало да сложат белезници на Семерджиев, той посочил, че му пречат огромното количество часовници (на всяка ръка по един!) и гривни по ръцете. Казал на униформените, че иска да си ги остави в колата, защото им няма доверие.

И използвал това като повод да отиде до аудито.

А самата Инес заявила на ченгетата, че той си е тръгнал дори с нейни вещи и ще съдейства напълно. Била извикана на разпит в 7-о РУ.

Нито един от полицаите не можа да си спомни да и имало "чадър" - началник или друг висшестоящ да е проявявал интерес за този човек.

В крайна сметка на спрения водач така и не бил връчен талонът за кръвно изследване. Моментът с "шмугването" и потегянето се случил именно докато му го изготвяли. Иначе с този талон трябвало водачът да бъде идзпратен в компанията на Седмо РУ до ВМА.

Диджеков, който служи в 7-о, заяви също доста странни неща - той също потвърди, че като са пуснали за справка водача по техния канал, излязло, че българското му свидетелство е отнето (вероятно се обърка) през 2012 г. Според дмите на другите полицаи - е биз книжка от 2014 г.

Екипът на КАТ обаче, който бил викнат за съдйствие, проверил швейцарската книжка, която Семерджиев представял и казали, че всичко е изрядно с нея.

Също така, макар че екипът на КАТ направил пробата за наркотици, накарали именно младия полицай Диджеков да подпише, че той е извършил проверката.

- Не мога да разбера защо друг екип прави проверката, а ви кара вие да напишете протокол, че сте я извършил - попита съдия Стефан Милев. 

- И аз не мога да разбера - каза младият униформен.

Той описа спрения водач като арогантен - заявил, че щи си прави каквото си иска, когато му казали да си махне затъмняващите фолиа от прозорците.

През цялото време полицаите днес описаха, че Семерджиев говорел с някой си по телефона, с когото ги заплашвал и когото им описвал като "Малинов"... И настоявал те да се чуят с него, което униформените отказали. Никой от тях обаче днес в съда не можа да предположи или да се сети кой може да е "Малинов" - макар че имаше министър със сходно име... 

А по повод положителната проба водачът заявил, че "има някакви проблеми, някакви диети".

"Беше много надменен спрямо нас като полицейски служители", каза Диджеков.

После обаче омекнал - като излязлъл положителният резултат от дръг теста.

А Евтим Евтимов, един от повиканите КАТ-аджии - човек на сериозна възраст и с огромна практика, каза, че не го е усъмнила швейцарската книжка:

"Много документи са ми минали през ръцете. Направо всичко си имаше – и защитите... Нищо не ме усъмни."

За да е още по-абсурдно, през 21-ви век от дежурната част му заявили, че „след 17 ч не може да се направи справка дали от Конфедерация Швейцария е истинска книжката“.

На пряк въпрос от съда - Семерджиев предлагал ли му е пари, той почна да пъшка и сумти половин минута:

- Еми, предлагал ми е по принцип... Не бе, той спомена... "от вас зависи всичко - пари, каквото трябва".

Казах му - все едно не съм чул нищо! 

То било "като на шега", обясни на съда полицаят.

- Колко беше тази шега - попита съдията Милев.

- 10 000 евро. Но това не беше сериозно, между другото - колкото да отърве кожата, прецени офертата възрастният катаджия.

Други колеги не потвърдиха да са го чули да предлага пари.

А пък Георги Генов от „Икономическа полция“, 7-о РУ, бил впечатлен от цената на колата и заявил на шофьора, че го иска утре сутрин в районното да каже откъде са средствата за тази кола.

А след като станала известна положителната проба за амфетамин, икономическият полицай го скастрил:

„Г-не, карате кола за над 100 000 лв., а употребявате наркотици, които доколкото знам, не отговарят на соцалния статус, който имате.

Не помни какво му отговорил Семерджиев.

На края на заседанието говори и въпросната млада дама от колата - Инес Колева, родена през 1997 г., от кв. Требич. Именно от родното й място я взел Семерджиев, повозили се, а според нея "лицето" - както тя го наричаше - предизвикало интереса на полицаите с това, че "тръгнал малко по-бързо" и с напълно черните стъкла на джипа си.

Иначе не го е виждала да се дрогира, не е бил неадекватен...

Показанията й не добавиха почти никаква информационна стойност - освен че видимо си е преразгледала доброто мнение за Семерджиев. Особено след като избягал с мръсна газ с... чантата и портмонето й.

Тя само разкри "мистерията" - как ключовте му се озовали обратно в него, след като - както казаха полицаите - вече давал вид, че се е примирил и я инструктирал, че тя трябва да прибира колата. Просто й ги поискал, уж замалко - нещо, което нито един от разпитаните полицаи не каза да е отразил.

На въпроса на съда - как след това вещите й се озовали в нея, тя отговори: "На другия ден в моята къща, в двора беше оставено".

- Това ли беше последният път, в който сте виждала Семерджиев – попита съдията.

- Да, и слава Богу - недвусмислено отвърна Инес.

А на въпрос - първа среща ли им е била, отговори също утвърдително с да. След което обаче добави, че "по принцип са се виждали, знаели се..."

След случая със среднощното спиране и бягство тя му блокирала контакта, защото постоянно звънял.