Френският президент Еманюел Макрон предложи днес значително увеличение на военните разходи до края на десетилетието за справяне с еволюиращите заплахи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Макрон обяви план, предвиждащ 413 милиарда евро за военни разходи в периода 2024-2030 г.

Планът има за цел да осигури "нашата свобода, нашето благоденствие, нашето място в света", каза той.

Предложеното финансиране представлява увеличение на военните разходи на Франция, които съгласно подобен план за 2019-2025 г. бяха определени на около 295 млрд. евро.

Президентът представи плана в реч, в която очерта нова стратегия за отбрана на фона на войната в Украйна и други заплахи. Той направи обръщение по случай новата година пред военния и цивилния състав във военновъздушната база "Мон дьо Марсан" в Южна Франция.

Макрон представи своето виждане за модернизиране на армията, вземайки предвид влиянието на войната в Украйна и еволюиращите заплахи по света. Той иска военната стратегия на Франция да засили нейната роля като независима глобална сила. Планът трябва да укрепи вътрешната сигурност на страната, както и способностите ѝ за действия в чужбина, отбелязва АП.

Според Макрон разходите на френската армия за разузнаване ще бъдат увеличени с 60 процента в идните седем години. Президентът каза също, че ще бъде увеличен двойно размерът на оперативния резерв, посочва ТАСС.