По инициатива на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" Народното събрание освободи председателя на Сметната палата Цветан Цветков.

Официалното обяснение бе, че мандатът му е изтекъл преди една година. За изпълняващ длъжността председател беше издигната заместничката на Цветков Горица Грънчарова - Кожарева, макар че нейният мандат също е изтекъл.

"Демократична България" обяви, че ще сезира Конституционния съд.

От ГЕРБ коментираха, че Цветков не е изпълнил няколк одита, възложени от народното събрание.

Представители на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" предположиха, че решението за смяната е взето при разговорите на лидерите на партиите - вносителки днес за съставяне на правителство.

От ДПС заявиха, че това е знаково освобождаване и няма отношение към личността на Цветков.

Мотивите на БСП пък са различни - одитът на ремонтите на язовири за 500 млн. лв. е бил засекретен.

От "Демократична България" изтъкнаха, че Горица Кожарева е съпруга на Михаил Кожарев - бивш член на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет. И предположиха, че Цветков се сменя заради докладите на Сметната палата, показали разхищенията при строителството на магистрала "Хемус", източването на КТБ и нарушенията в Банката за развитие.

От "Продължаваме промяната" добавиха, че през тази година са планирани проверки на санирането, управлението на горите, ВиК проектите,НЕК и мерките за противодействие на корупцията при изразходването средства от европроектите.