Няма да има доставка на танкове "Леопард" 2 засега. Това стана ясно от срещата на контактната група за Украйна, която се проведе в американската база в германския град Рамщайн днес. Германия отхвърли обвиненията, че само тя блокира доставката на бойни танкове за Украйна.  Сред западните съюзници няма единно мнение по въпроса, подчерта министърът на отбраната Борис Писториус на днешната среща в американската база "Рамщайн" с участието на представители на близо 50 страни.

Впечатлението, че има обединена международна коалиция и че Германия пречи, е погрешно - каза Писториус в рамките на конференцията за Украйна във военната база на САЩ в Рамщайн. Западните съюзници нямат единно мнение по въпроса за доставка на танкове. Германското правителство ще вземе решение за доставката на бойни танкове в консултации с партньорите си във възможно най-кратък срок. Според Писториус той е организирал проверка на запасите от бойни танкове "Леопард" 2 "за всеки случай". Полша и Финландия вече обявиха намерението си да доставят танкове в рамките на европейския алианс.

Според експерти САЩ са разорачовани от позицията на Германия, тъй като Вашингтон ще достави на Украйна защитни бронирани машини и очакваше бойните танкове да бъдат дадени от Европа. Отношенията са под нулата, казват наблюдатели. Ясно е, че днес няма да бъде решен въпросът с танковете.

На пресконефренция след края на срещата военният министър на САЩ Лойд Остин изброи всички оръжия, които ще дадат страните от контактната група за Украйна. Не става дума само за Украйна, става дума за сигурността на Европа и на целия свят, посочи той. САЩ отпускат помощ от 2,5 милиарда долара, която  е най-голямата досега. Германски военни заявиха обаче, че досега в рамките на една година Бундесверът не е получил нови попълнения на мястото на оръжието, което е предоставил на Украйна от собствените си запаси.