През 2023 г. се навършват 50 г. от излизането на емблематичния албум на Pink Floyd - The Dark Side of the Moon. По този повод легендарните британци обявиха специален бокс сет (най-общо - колекционерски комплект), който меломаните и най-запалените фенове на бандата вече могат да поръчват на предварителна продажба, съобщава Zrock.bg.

The Dark Side Of The Moon е осмият студиен албум на Pink Floyd, първоначално е издаден в САЩ на 1 март, а след това и във Великобритания на 16 март 1973 г. Новият материал е записан през 1972 г. и 1973 г. в EMI Studios (сега Abbey Road Studios) в Лондон.

Емблематичната обложка, която изобразява светлинен лъч, пречупен през призма, е проектирана от Сторм Торгесон от Hipgnosis и е нарисувана от Джордж Харди.

The Dark Side Of The Moon е продаден в над 50 милиона копия в цял свят. Двата сингъла, които бандата пуска от него, са Money и Us and Them.

На този линк може да чуете ранна демо версия на Money, която Роджър Уотърс опитва вкъщо.

Новият луксозен бокс сет ще съдържа ремастерирана версия на албума на CD и винил, както и Blu-Ray + DVD аудио, включващо оригиналния 5.1 микс и ремастерирани стерео версии. Комплектът включва и допълнителен нов Blu-ray диск с микс във формат Atmos, както и CD и дългосвиреща плоча с The Dark Side Of The Moon – Live At Wembley Empire Pool, London, 1974. 

Същевременно на 24 март, ще бъдат независимо издадени CD и споменатото първо по рода си винилово издание на The Dark Side Of The Moon - Live At Wembley Empire Pool, London, 1974.

Първоначално записан през ноември 1974 г. като част от зимното турне на групата, това е първият път, когато ще бъде наличен като самостоятелен албум, с обложка, включваща оригиналното изображение от 1973 г., нарисувано Също от Джордож Харди.

Книгата Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon: 50th Anniversary също ще бъде публикувана отделно от Thames & Hudson на 24 март, за да съвпадне с издаването на бокс сета. Със снимки, подбрани от фотографа Джил Фурмановски и художествено оформление от съоснователя на „Hipgnosis“ – Обри Пауъл, този том с размерите на грамофонна плоча показва редки и невиждани досега кадри, направени по време на турнетата The Dark Side Of The Moon (1972-1975 г.) и е създаден с участието на членовете на групата .

По повод 50-годишнината Pink Floyd канят аниматори от ново поколение да се включат в състезание за създаване на музикални видеоклипове към всяка от 10-те песни в The Dark Side Of The Moon. Рокрадиото напомня, че Pink Floyd имат богата история на сътрудничество с аниматори от създаването на групата (Ian Emes, Gerald Scarfe и други), а в някои случаи визуализациите, които придружават песните, са станали синоним на самата музика.

50-годишнината няма да бъде изключение. Групата иска да даде възможност на всички аниматори да представят нов поглед върху тези вечни звукови произведения. Аниматорите могат да участват с до 10 видеоклипа – по един за песен от албума. Победителят ще бъде избран от група експерти, която ще включва Ник Мейсън от Pink Floyd, Обри "По" Пауъл (творчески директор на Pink Floyd) и BFI (Британския филмов институт).