Поредният епизод от голямото надлъгване за изнасяните към Украйна оръжия от България се разви днес, със специалното участие на служебния министър на икономиката Никола Стоянов и предшественичката му Корнелия Нинова. И двамата се впуснаха в няколко изявления във взаимно опровергаване като успяха и на няколко пъти да се самоопровергаят.

Първо, сутринта по време на отчета на дейността си Стоянов обяви, че за думите си пред германския вестник "Ди Велт" за тайна договорка за износ на оръжие към Украйна, купувано от трети страни, основно САЩ и Великобритания, бившият премиер Кирил Петков е извършил престъпление и трябва да бъде съден. Вечерта в участието си пред бТВ той се отметна от тези си думи - "те (бившите управляващи-бел.ред.) на практика произнават, че умишлено са заобикаляли решение на НС, каза той, но добави, че не бил специалист и не можел да каже дали има престъпление.

Според него Нинова с участието си по-рано отново по бТВ най-накрая била признала, че е знаела закъде се изнасят оръжията. Последва реакция от соцлидерката вече във фейсбук, която заплаши с поредно дело Стоянов.

"В момента служебният министър на икономиката Стоянов лъже в бТВ, че днес съм казала, че съм знаела за износ за Украйна. Нито днес, нито когато и да било съм произнасяла това. И преди и сега твърдя, че нито един патрон не е изнесен за Украйна.
Този човек го уволних за данни за корупция. Сигнал за това има и в прокуратурата. Сега веднага завеждам поредното дело срещу министъра за набеждаване",
обяви тя.

Нинова: Купувачът не е длъжен да каже къде отива крайно оръжието

"Статията за това, че България е изнасяла оръжия за Украйна е поръчкова, както каза и президентът. Продължавам да твърдя, че страната ни не е изнасяла оръжие. Нека Кирил Петков и Асен Василев да отиват да обясняват, където трябва, ако са правили нещо.“

Това обяви Нинова при днешното си участие в бТВ. 

След което насочи основното си внимание върху Никола Стоянов.

„Министърът на икономиката в служебния кабинет Никола Стоянов казва, че тази статия е признание за извършено престъпление. Това, което той казва, е изключително глупаво. Този човек заяви, че правителството на Германия, на Полша, на Румъния, на Чехия, Държавният департамент на Съединените американски щати участват в тайна престъпна схема. По думите му купувачи на българско оръжие са правителствата на половината европейски държави, половината азиатски, африкански и така нататък. Какво казва министърът на икономиката? Имало е таен план, половин Европа и САЩ, и Кирил Петков, и Асен Василев са участвали в този план за износ на оръжие. Още веднъж казвам България изнася оръжие в над 60 държави, откакто има военна индустрия у нас“, коментира тя.

Нинова обясни и че при продажбата на оръжие на една страна не я задължава след това да казва какво прави с него.

„След като държавата купувач става собственик, купува си оръжия от България, дават документ, че е краен потребител. Те ти казват - ние сме крайният потребител. Това е все едно продавате си колата на някой, той решава след това да я препродаде и вие казвате - не може. Нито един документ няма, в който да се иска от купувача да даде крайно къде отива оръжието. Единственият изход, за да няма такива спекулации и лъжи, да се закрие военната промишленост на България“, добави тя.

Никола Стоянов: През април за една нощ са изкарали разрешително за износ за Румъния

Тези думи на предшественичката си Стоянов разчете като признание.

Той продължи по-късно през деня с разкрития за (съ)участието на Нинова. Според него имало някои странни съвпадения.

„Не знам дали са във връзка с така коментираната информация в статията на "Ди Велт", но едно много интересно нещо е, че точно на 28 април, когато бившият премиер (Кирил Петков-бел. ред.) е в Украйна, у нас се случва нещо странно, нещо извън всички правила. А именно за една нощ се вади разрешително за износ към Румъния. Това се случва в разрез с всички правила на комисията (за контрол на търговията с оръжия-бел. ред.) и по личните указания, разбира се, на министъра на икономиката и по конкретно на началника на кабинета му - Калоян Методиев с натиск върху експерти“, каза той.

Стоянов обясни, че има документи за това, те били в комисията. Той уточни, че нямало закононарушение, "като се изключи начинът, по който е издадено разрешителното и как са били проверени документите".

"Надявам се, че са били наред, но по принцип правилата са 5 дена преди вземане на решение всички документи се представят, за да може експертите от всички ведомства да се запознаят с тях и да ги проверят и тогава се издава разрешително на редовно заседание“, каза служебният министър на икономиката.

Друго интересно съпадение било, че последното заседание на същата комисия при Нинова било на 7 юни. След това тя не свиквала, защото било ясно, че правителството пада.

На въпрос за продажбата през посредници Стоянов обяви, че в "такива смутни времена по принцип" комисионите се вдигали до 10-15 процента.

Попитан дали и при неговото управление износът е продължил по тези договори, той отговори, че изпълнявал каквото реши парламентът, като не даде ясен отговор. По негово време обаче износът спаднал.

В края на февруари започва войната. До падането на редовното правителство износът за Полша е за 1 млрд. лв., след това пада на 500 млн.. За Чехия от 500 пада на 70 млн. За Румъния - от 250 на 120 млн.

По негови данни износът в годината преди войната бил за 1 млрд., за 2022 г. (за Полша само 12 млн.) нямало още окончателни данни, но бил около 6 млрд. лв. Стоянов отказа да каже дали това означава, че тези 5 млрд. са отишли за Украйна, защото по принцип във всички страни имало повишено търсене на оръжия.

Военният министър: Не е тайна, че България изнасяше чрез държави към Украйна

Не е тайна, че България е изнасяла оръжия чрез други държави към Украйна. Странното в тази ситуация е, че получаваме тази информация от чужди медии, а не от бившия министър-председател. Това коментира в „На фокус“ по Нова тв служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод статията във „Ди Велт“, в която се твърди, че България е доставяла гориво и боеприпаси на Украйна в първите месеци на войната.

По отношение на боеприпасите ще ви дам един пример – през 2021 г. за Румъния и Полша са изнесени боеприпаси в рамките на около 30 млн., през 2022 г. – за 2,6 млрд. Така че всеки може да върже две плюс две, коментира Стоянов.

Според мен е спазена буквата на закона, защото това са търговски сделки. Духът на закона може да бъде поставен под въпрос, добави той.

"Вицепремиерът Корнелия Нинова, която отговаряше за това, няколко пъти каза, че не сме изнесли нито един патрон за Украйна – директно не сме, но косвено да, отвсякъде информацията е такава", каза още Стоянов.