Хиляди привърженици на правото на аборт се събраха в неделя в много американски градове, за да настояват за защита на репродуктивните права и да отбележат 50-ата годишнина от вече отмененото решение на Върховния съд по делото "Роу срещу Уейд", което гарантираше правото на аборт като защитено от конституцията, съобщи Асошиейтед прес, предава БТА.

Отмяната на решението през 2022 г. постави началото на интензивно приемане на ново законодателство в отделните щати, които се разделиха на такива, които ограничават или забраняват абортите, и други, които се стремят да защитят достъпа до аборт. Ежегодният "Марш на жените", който започна при встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп през 2017 г., заяви, че е се е ориентирал към активизъм в отделните щати след отмяната на решението по "Роу срещу Уейд".

"Тази битка е по-голяма от "Роу", заявиха организаторите на протеста в Туитър. "Те си мислеха, че ние трябва да си стоим вкъщи и че това ще свърши с "Роу" - но сгрешиха".

Дванайсет управлявани от републиканците щата наложиха забрани на абортите, а в още няколко текат процедури за налагането на такава забрана. Тези действия обаче се компенсират от успехи и на другата страна в спора.

Противниците на абортите претърпяха поражения в референдуми в Канзас, Мичиган и Кентъки. Щатските съдилища пък блокираха няколко от забраните, които не успяха да влязат в сила. Също така организации оказват помощ на пациентки да пътуват до щати, които позволяват аборта, или при употребата на медикаменти, които предизвикват аборт. Някои водени от Демократическата партия щати предприеха стъпки за защита на пациенти и доставчици на здравни услуги срещу съдебно преследване в щати, където процедурата е забранена.

Докато стратегията на "Маршът на жените" се ориентира към отделните щати, активисти срещу абортите все повече насочват вниманието си към Конгреса с цел оказване на натиск за ограничения на абортите на национално равнище.

Основният марш тази година се проведе в неделя в Уискънсин, където предстоят избори, които ще определят баланса на силите в щатския Върховен съд и бъдещето на правото на аборт. Митинги се проведоха обаче и в десетки други американски градове, включително в щатската столица на Флорида Талахаси, където говори вицепрезидентът Камала Харис. "Можем ли да бъдем действително свободни, ако семействата не могат да взимат лични решения за пътя на своя собствен живот? И можем ли да бъдем действително свободни, ако така наречените лидери твърдят, че са (...) "в авангарда на свободата", а същевременно се осмеляват да ограничават правата на американския народ и атакуват самите основи на свободата?", заяви Харис пред множеството.