Имената на българските клубове в Република Северна Македония трябва да бъдат сменени. Това каза пред бТВ външният министър на държавата Буяр Османи. В последните месеци бяха открити два български клуба - "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид. Преди дни секретарят на клуба в Охрид Християн Пендиков бе нападнат и жестоко пребит.

"Правителствата на България и Република Северна Македония имат различен дневен ред. Искат приятелство. Искат приятелство, партньорство, сътрудничество", каза още Османи.

Според него обаче от двете страни има малки групи провокатори. Наскоро по българския клуб в Охрид бе стреляно с оръжие. Османи не отговори конкретно на въпрос докъде е стигнало разследването на този инцидент.

"Окуражаваме българската общност да се обединява, да отваря клубове. Имената, които бяха избрани, се възприемат като провокация от голяма част от обществото. Като представител на мацинствена група, която е минавала прз подобни проблеми, мога да посъветвам българите в Северна Македония да направим този процес внимателно, да няма подозрения в злонамереност", каза още Османи.

И допълни:

"Не трябва да навлизаме в научен дебат за ролята на тези исторически личности. Ако мнозинството от македонците се чувстват обидени, дайте да разбираме тази чувствителност на хората".

Според представители на българската общност там обаче съпротива срещу тези клубове е щяло да има, незаивисимо как точно се казват.

Наскоро в Република Северна Македония бе прието и специално законодателство, според което имената на тези клубове трябва да бъде сменени, припомни Османи. Той каза още, че тази седмица ще покани представители на българската общност на среща.

"Моята цел е да прекъснем този кръг, а не да търсим кой е започнал първи", каза още Османи.