Русия и Естония в понеделник експулсираха посланиците от страните на другата страна. Дипломатическите им мисии ще бъдат ръководени от шарже д’афер.

Руското външно министерство привика естонския посланик Маргус Лайдре и му нареди да напусне страната до 7 февруари. В изявлението на министерството се казва, че дипломатическото представителство на Естония отсега нататък ще бъде понижено до шарже д’афер. Министерството каза, че този ход е направен като отмъщение за "новата неприятелска стъпка на Естония за радикално намаляване на размера на руското посолство в Талин".

В отговор естонският външен министър Урмас Рейнсалу каза, че руският посланик също ще замине на 7 февруари в съответствие с "принципа на реципрочност".

Естонското външно министерство по-рано този месец нареди на Русия да намали броя на персонала на посолството си до осем дипломати и 15 души административен, технически и обслужващ персонал, за да се "постигне паритет в персонала на посолството" до 1 февруари.

"Сега ние поставяме лимит на броя на руските дипломати, работещи в Естония, за да се постигне паритет. Днешната стъпка е в корелация с ниската точка на нашите отношения като цяло", каза Рейнсалу.

Руското външно министерство заяви в понеделник, че "естонското ръководство целенасочено е унищожило цялата гама от отношения с Русия".

"Тоталната русофобия, култивирането на враждебност към страната ни са издигнати от Талин в ранг на държавна политика", се казва в изявлението.