Правната комисия единодушно и без дебати одобри освобождаването от длъжност подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев.

В мотивите на проекторешението, внесено от зам.шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов е записано, че в момента Цветан Гунев има повдигнати обвинения за действия, извършени като подуправител и ръководител на управление "Банков надзор". С решение на Софийския апелативен съд той е отстранен окончателно от длъжност, тъй като с присъствието си в банката би могъл да възпрепятства провежданото разследване.

Възможността за подобно освобождаване на член на независим орган като БНБ е заложена в чл. 14 на закона за БНБ. В него е записано, че НС може да прекрати предсрочно правомощията на член на управителния съвет на БНБ, ако той е във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца или ако е признат за виновен за съществено нарушение на служебните задължения.

Друг мотив е, че от средата на месец юни миналата година Гунев фактически не изпълнява правомощията си на подуправител, тъй като след образуваното срещу него досъдебно производство излезе в отпуск до приключването на процесуалните действия. В мотивите на проекторешението е посочено, че при изпълнението на функциите си на подуправител, ръководещ "Банков надзор", Гунев не е приложил надзорни мерки спрямо Корпоративна търговска банка (КТБ) за констатирани нарушения и нередности в дейността й.

Освобождаването на Гунев ще стане окончателен факт след гласуване в пленарната зала от Народното събрание. За това освобождаване настоя лично премиерът Бойко Борисов. В първия ден от новата сесия на депутатите той заяви, че в момента банковия надзор на практика няма ресорен ръководител.