Оставки валят в Киев, ден след като администрацията на президента Володимир Зеленски беше уличена в корупция, предават украинските медии.

Зеленски каза вчера, че в рамките на следващото денонощие ще извърши кадрови промени сред служители на ръководни постове в правителството и регионите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Вече съм взел някои кадрови решения - някои още днес, а други ще взема утре, засягащи ръководители на различни нива в министерствата и други централни държавни структури, както и в регионите и правоприлагащите органи", каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Оставката си днес обяви заместник-началникът на президентския кабинет Кирило Тимошенко. Но в същото време на сайта на президентството беше публикуван указ за неговото уволнение.

Зам. главният прокурор Алексей Симоненко също подаде молба за напускане по собствено желание и главният прокурор Андрей Костин издаде указ за освобождаването му от длъжност.

Оставка попаде и зам.-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов след обвинения в медиите, че ведомството купувало храна за армията в пъти по-скъпо от пазарните цени. Министърът на отбраната Олексий Резников отхвърли обвиненията като фалшиви.

Василий Лозински, заместник-министър на развитието на общините, териториите и инфраструктурата беше уволнен на 22 януари, след като го задържаха при получаване на подкуп от 400 хиляди долара.

Националното антикорупционно бюро на Украйна започна вчера разследване срещу бившия шеф на държавната нефтено- газова компания "Нафтогаз" Андрей Коболев заради съмнително голяма премия (229 милиона украински гривни или 5,7 милиона евро), която е получил заради спечелено арбитражно дело за 4,6 милиарда щатски долара срещу руския газов монопол "Газпром".

Зам.-председателят на фракцията на управляващата партия Павел Халимон вчера изгуби поста си, след разкрития, че си е купил луксозен апартамент в Киев по време на войната. Колегите му призоваха за разследване на законността на сделката. 

Вчера украинските медии съобщиха и за разкрития за нередности при закупуването на електрогенератори от министерството на инфраструктурата.

По-късно днес украинското правителство освободи управителите на Днепропетровска област Валентин Резниченко, на Запорожка област Александър Старух, на Киевска област Олексий Кулеба, на Сумска област Дмитрий Живицки и на Херсонска област Ярослав Янушевич.

Защо си тръгват?

Тимошенко, който е сред най-висшите уволнени длъжностни лица, оповести оставката си в социалните медии и благодари публично на Зеленски "за възможността да прави добри дела всеки ден, всяка минута".

Той беше замесен в скандал с използване на скъпи автомобили, но отрича да е направил нещо нередно.

Тимошенко наблюдаваше регионалната политика, а преди това участваше в предизборната кампания на Зеленски. Отпътуването му е сигнал за още евентуални промени във висшия ешелон на властта.

Симоненко, досегашният зам.-главен прокурор, трябваше да си отиде, след като той и съпругата му публикуваха в Instagram снимки от своя 10-дневна почивка в Марбея, Испания, на която заминили въпреки изричната забрана по време на военното положение.

Шаповалов, доскоро зам.-министър на отбраната, мотивира оставката си с желание да премахне заплахата за стабилното снабдяване на армията, възникнала след "кампанията от обвинения". Министерството на отбраната каза, че иска да запази доверието на обществото и на чуждестранните партньори, чиято помощ е жизненоважна за оцеляването на Украйна срещу многократно превъзхождащата я във военно и икономическо отношение Русия.

Заленски обеща вчера да се пребори с корупцията на всички нива в администрацията на фона на твърдения за вземане на подкупи и злоупотреби от украински чиновници.

"Вражеският обстрел и атаки продължават непрекъснато", допълни още Зеленски в своето видеообръщение. "Битката за Донбас обаче продължава, както и битката за Южна Украйна. Виждаме Русия да съсредоточава войските си, но знаем как да отговорим", обобщи украинският президент.

Министерството на отбраната отхвърля обвиненията в медиите

Украинският министър на отбраната Олексий Резников категорично отхвърли разпространената в някои медии информация, че неговото ведомство е купувало продоволствия за армията на силно завишени цени, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Изглежда, че най-очевидната цел е опит да се подкопае доверието в министерството на отбраната в много важен момент", написа той във "Фейсбук".

Резников допълни, че обвиненията не почиват на факти и обеща пълна прозрачност при разследването.

Той обясни появилата се информация, че Украйна закупува храни за армията на завишени цени с техническа грешка при изписването на единични бройки и килограми. 

"Всъщност това е често срещана техническа грешка, допускана от доставчика, който е искал да напише цената на яйцата в килограми, а не на брой", посочи министърът.

Това обяснява трикратно по-високата цента на въпросния продукт в сравнение с тази в търговските вериги в Киев, допълни той.

До повишаване на цените водят и транспортните разходи, включващи и рисковете от доставки в близост до фронта, подчерта Резников.  По думите му предвидените средства за дневната дажба на един войник възлизат на малко под 3,7 долара.

Според него увеличението на разходите от миналата година възлиза на 21,5 процента, което е под официалното равнище на инфлацията от 26,6 процента.

Преди дни украинският вестник "Огледало на седмицата" (Zn.Ua) публикува информация за цените на военни поръчки, която предизвика вълнение в Украйна, смятана за една от най-корумпираните страни в Европа.

Тогава отговорните органи потвърдиха, че вече са започнали разследвания на покупки на стойност около 325,9 милиона долара.

Украйна отблъсква руските сили от близо 11 месеца. Финансирането на военните разходи зависи до голяма степен от парите на Запада, отбелязва ДПА.