Държавната дума е подготвила поправки в закона "За магистралите и пътната дейност в Русия", които задължават предварително да се резервират датата и часа за преминаване на руската граница с автомобил, предаде РБК. Предложенията направи председателят на транспортната комисия Евгений Москвичев и хомогенният характер на руския парламент предполага, че те няма да бъдат посрещнати с кой знае каква съпротива.

Промените ще засегнат автомобили, собственост както на руски граждани, така и на чужди граждани и лица без гражданство. Те касаят както превозвачите, така и отделните лица. Преминаването на границата ще бъде извършвано на запазената дата и час по ред, установен от руското правителство, се казва в документа.

В документа се посочва, че промените трябва да влязат в сила от 1 март 2023 г. и ще са в сила поне една година. 

Датата и часът на преминаване на границата ще могат да се резервират чрез държавната информационна система за електронни превозни документи. От руския парламент успокояват, че резервациите щели да бъдат отказвани само ако кандидатът не предостави необходимите документи и информация.

По-късно депутатът от Държавната дума Ярослав Нилов, ръководител на комисията по социална политика, посъветва да не се възприема законопроектът като сигнал за подготовка за затваряне на границите.

"Резервирането на определен час за преминаване на граничните пунктове е добра практика за разпределяне на автомобилните потоци. (...) Предварителната регистрация обикновено гарантира получаването на услугата в определен час и без дълго чакане", отбеляза Нилов в "Телеграм".

Той обясни, че проектът е предназначен предимно за търговския сектор, за тежкотоварни автомобили.

По-рано, на 19 януари, концернът "Телематика" започна внедряването на единна система за електронно резервиране на опашка по контролно-пропускателните пунктове.

"Създадената единна система за резервиране на опашка ще ускори драстично времето за преминаване на границата и ще увеличи пропускателната способност на международните ГКПП. Услугата ще се предоставя безплатно за физически и юридически лица", съобщиха от пресслужбата.

Според съобщението след регистрация водачът ще трябва да избере свободна дата и час за пътуване. Потвърждението ще бъде изпратено чрез имейл и SMS.