Дванадесет страни са се съгласили да доставят на Украйна около сто танка Leopard 2, германско производство, ако Берлин даде съгласието си, предаде американският тв канал ABC News, позовавайки се на ексклузивно интервю с висш украински представител.

Повечето от европейските съюзници в НАТО са въоръжени с такива танкове, но могат да ги реекспортират само с разрешението на държавата-доставчик. 100 танка се равняват на близо една бригада (три батальона). Съставът ѝ би могъл да бъде изцяло комплектован с 14 танка от същия клас, марка Challenger 2, които Великобритания вече обяви, че изпраща на Украйна.

Украинският източник е казал пред ABC News, че споразуменията за доставката на "леопардите" са били постигнати на среща на министрите на отбраната на 30-те членки на НАТО и на още 20 държави миналия петък в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, където беше обсъждана военната помощ за Украйна.

Страни като Полша и Финландия вече показаха публично, че желаят да доставят част от техните танкове Leopard 2 на Украйна.

Украинският представител, който според телевизията е запознат с въпроса, е казал, че Испания, Нидерландия и Дания също са съгласни да дадат част от техните танкове, но съгласието на Германия е все още необходимо за коалицията от страни да процедират по темата.

Администрацията на Байдън и други западни правителства работят за увеличаване на военния капацитет на Украйна преди възможна ескалация на боевете през следващите седмици или месеци, отбелязва ABC News.

По време на брифинг миналата седмица западен дипломат нарече сегашния момент "подходящ" за предоставяне на нови способности като танкове на Украйна.

„Съюзниците на Украйна имат способността да увеличат количеството и качеството на военния капацитет на Украйна по начин, който Русия просто не може“, каза дипломатът.

Високопоставеният украински служител, който е говорил пред ABC News при условие за анонимност, каза, че произведените в Германия танкове Leopard също са спешно необходими на Украйна, тъй като нейните запаси от боеприпаси за нейните танкове от съветската ера „се изчерпват“.

Украйна не е в състояние да произведе нови боеприпаси за тези танкове от съветската ера, каза служителят, „така че това ни принуди да намерим алтернативен начин“.

По-рано този месец Обединеното кралство направи символичен жест, като обеща да достави на Украйна 14 от своите танкове Challenger 2.

Така правителството на Обединеното кралство се опита да убеди Берлин да даде и част от своите "леопарди". Украинският представител е казал пред ABC News, че това е помогнало.

„Това започна да бъде реалистично след решението в Обединеното кралство. Министърът (на отбраната на Обединеното кралство Бен) Уолъс проби тази стена“, каза служителят.

Германия е изправена пред критики за забавяне на решението си дали да одобри износа на танкове Leopard.

В интервю, излъчено по германската телевизия миналия четвъртък, ден преди срещата на върха в Рамщайн, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че забавянето струва на страната му всекидневни загуби в жива сила.

„Тук умират хора всеки ден“, каза той. „На разбираем език - можете ли да доставите "леопарди", или не?“

Украинският източник е добавил пред ABC News, че Киев проявява голямо „разбиране“, че срещата на върха в Рамщайн се е състояла на втория работен ден за новоназначения германски министър на отбраната Борис Писториус.

„Не е моментът да оказваме натиск върху новоназначен министър на отбраната. Ние напълно разбираме (нуждата) той да обсъди това допълнително“, е казал представителят пред ABC News.

Германският канцлер Олаф Шолц може до дни да даде зелена светлина на изпращането на танкове Leopard 2 на Украйна, предаде днес Bloomberg, цитирайки Писториус.

Германската отбранителна група Rheinmetall може да достави 139 основни бойни танка Leopard на Украйна, ако това бъде поискано от нея, каза говорител на компанията пред медийната група RND, цитирана днес от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че германският канцлер Олаф Шолц досега се е въздържал да разреши доставката на танковете или да позволи на други страни от НАТО да направят това.

Производителят Rheinmetall може да достави 29 танка Leopard 2A4 до април/май и още 22 от същия модел в края на 2023 г. или началото на 2024 г., каза говорителят.

Може също да достави 88 по-стари танка Leopard 1, е казал говорителят, без да уточнява времето на потенциалната им доставка.