Руската генерална прокуратура обяви фондация "Андрей Сахаров" за нежелана организация в страната, предаде БТА. Това съобщи ТАСС, като се позова на съобщение в сайта на службата.

"На 23 януари, в резултат на изучаване на постъпилите материали, генералната прокуратура на Руската федерация взе решение дейността на чуждестранната неправителствена организация The Andrei Sakharov foundation (фондация "Андрей Сахаров"), да бъде обявена за нежелателна", се казва в съобщението. 

Прокуратурата смята, че дейността на въпросната фондация "представлява заплаха срещу основите на конституционния строй и сигурността на Русия".

Благотворителната фондация е била създадена през 2021 г. с цел съхраняване на наследството на Андрей Сахаров - физик, лауреат на Нобелова награда за мир и защитник на човешките права. 

На сайта на фондацията се посочва, че тя присъжда годишни стипендии на победителите в конкурс за студенти и докторанти във физическия факултет на Московския държавен университет и Московския институт по физика и технологии, за да подпомогне развитието на образованието в Русия.

Андрей Сахаров е патрон и на наградата за свобода на мисълта, присъждана всяка година от Европейския парламент. По тази причина Клуб Z се обърна за коментар към Европейската комисия.

„Това решение е в съзвучие с продължаващото използване на Закона за нежелателните организации или т.нар. чужди агенти. Това е просто продължение на подтискането на и репресиите срещу всеки независим или критичен глас, срещу гражданското общество, неправителствените организации, които най-малкото се опитват да дадат проблясък надежда и свобода в руското общество“, заяви Петер Стано – говорителят на върховния представител за външната политика Жозеп Борел.

Според него решението за фондация „Сахаров“ допълва вече добре познатото установено тъжна тенденция на режима в Кремъл да бъдат преследвани независимите и критичните гласове, да бъдат заглушавани и да бъде отнет гласът на гражданското общество в Русия, да замлъкнат независимите медии. И всичко това се случва на фона на незаконната и неоправдана агресия в Украйна.