"Часовникът на Страшния съд", или The Doomsday Clock, символичната мярка за това колко близо е човечеството до глобална катастрофа, днес бе поставен на само 90 секунди от полунощ.

Създаден през 1947 г. от Съвета на директорите на списанието „Bulletin of the Atomic Scientists“ на Чикагския университет, часовникът отразява международните събития, които са опасни за човечеството. Стрелката е мърдана 26 пъти за последните 76 години. Най-далеч от полунощ е била през  1991 г., когато се разпада СССР - на 17 минути от полунощ. Най-близо е сега - на 23 часа, 58 минути и 30 секунди, с 10 секунди по-близо до полунощ от миналата година.

В началото фокусът на часовника е само потенциална ядрена катастрофа, но в последните години се обръща внимание и на други теми - и сега от Бюлетина на ядрените учени отбелязват, че причината за доближаване до полунощ не е само войната в Украйна, но и климатичните промени и биологичните заплахи като COVID-19.

"Живеем във време на безпрецедентна опасност, и Часовникът на Страшния съд отразява тази реалност. 90 секунди до полунощ е най-близката точка до полунощ, поставяна някога, и нашите експерти не взимат това решение с лекота. Правителството на САЩ, съюзниците им в НАТО и Украйна имат множество канали за диалог, ние призоваваме лидерите да ги ползват до пълна степен, за да върнат обратно Часовника", коментира Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на Бюлетина.

Сред експертите на Бюлетина са и 10 нобелови лауреати.

В изявлението се отбелязват заплахите на Путиновия режим в Русия да ползва ядрено оръжие, както и рискът от ескалация на войната в Украйна инцидентно или по погрешка. Подчертава се и заплахата над ядрените централи в Чернобил и Запорижието.